Frågor

Vem ager Fair Trade?

Vem äger Fair Trade?

I Sverige representeras Fairtrade International av Fairtrade Sverige som består av ett aktiebolag, Fairtrade Sverige AB, som ägs av Landsorganisationen (LO) och Svenska kyrkan samt Föreningen för Fairtrade som har ett fyrtiotal medlemsorganisationer, däribland studieförbund, biståndsorganisationer, kyrkor och …

Vilka varor finns det som är rättvisemärkta?

I svenska butiker kan du hitta en mängd olika Fairtrade-märkta varor. Det kan till exempel vara kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, juice, ris, quinoa, glass, socker, müsli, honung, godis, snacks, vin, rosor, bollar, bananer och annan färsk frukt.

Vad innebär begreppet Fairtrade?

Fairtrade är en certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässigt hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom. Du hittar Fairtrade-märket på allt från kaffe och choklad till vin och bomull. Märket betyder att den som odlat råvaran har uppfyllt de internationella Fairtrade-kriterierna.

Varför grundades Fairtrade?

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som syftar till att förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom genom rättvis handel.

Vem är det som bestämmer vad som får bli rättvisemärkt?

Det fristående kontrollorganet Flocert ansvarar för kontroll och certifiering av plantager och kooperativ. Flocert kontrollerar även exportörer och importörer för att Fairtrade ska kunna garantera var en vara kommer från, något som kallas spårbarhet.

När grundades Fairtrade Sverige?

https://www.youtube.com/watch?v=vuNEsibBhb0 I Sverige var Världsbutikerna för Rättvis Handel med och bildade Fairtrade i Sverige 1996 och man använde då namnet Rättvisemärkt på de produkter som fanns.

Gemensamt ägande Odlarna äger 50 procent av rösterna i Fairtrade International, vilket innebär att de har hälften av rösterna i Fairtrade Internationals årliga generalförsamling. Resterande 50 procent av Fairtrade International ägs av de nationella Fairtrade-organisationerna som till exempel Fairtrade Sverige.

Share this post