Innehållsförteckning
Hur vanligt är det med autism?
Frekvens. Ungefär 1% av barn och nästan lika många vuxna har autism eller Aspergers syndrom eller ett annat autismspektrumtillstånd.
Hur många i Sverige har en funktionsnedsättning?
SCB räknar med att omkring 36 % av befolkningen har någon form och grad av funktionsnedsättning. Nästan 11 % har fler än en funktionsnedsättning samtidigt. Här presenterar vi uppgifter om specifika funktionsnedsättningar kopplade till olika mänskliga förmågor.
Vilka drabbas av autism?
Genetiska faktorer är den mest betydelsefulla orsaken till autismspektrumstörningar. Tidiga tvillingstudier beräknade ärftligheten att vara över 90 procent. Detta kan vara en överskattning; det behövs nya tvillingstudier. För vuxna syskon kan risken för att ha ett eller flera autistiska drag vara så hög som 30 procent.
Kan man förebygga autism?
Det finns olika sätt att förebygga problembeteenden. Det kan vara att öka personens inflytande över sin vardag eller ge alternativa sätt att kommunicera. Men ett viktigt första steg är att utreda om problembeteendet beror på sjukdom eller annat fysiskt besvär.
Kan du ha andra svårigheter samtidigt med autism?
Du kan ha svårigheter att tolka det du hör, medan det ofta är lättare att uppfatta det som du kan se. Vanligt med andra tillstånd samtidigt. Du kan ofta ha andra svårigheter samtidigt med autism. Följande diagnoser är vanliga: dyslexi, språkstörning eller inlärningssvårigheter.
Vad är viktigt för barn med autism?
Lugn, ordnad och förutsägbar miljö är viktig. Barn med autism har ofta svårt att hantera och sortera intryck. Därför behöver barnet en lugn och förutsägbar miljö omkring sig. Du som vet mer om barnets funktionsnedsättning kan lättare anpassa barnets olika miljöer och informera andra om barnets behov.
Vad är autismspektrumtillstånd?
Autismspektrumtillstånd är ett samlingsnamn för funktionsnedsättningar som påverkar ens sätt att tänka, vara och kommunicera med andra människor. Hur mycket livet påverkas av det kan variera mycket från person till person. Det finns stöd och hjälp att få.
Kan barn med autism ha en annorlunda språkutveckling?
Vissa barn med autism kan ha en sen och annorlunda språkutveckling. Ibland kan barnet stanna eller backa i sin utveckling efter att ha kommit igång med att säga några ord. Det är också viktigt att förskolan informerar skolan om vilket stöd ditt barn behöver.