Ny

Vad ar en kast inom hinduismen?

Vad är en kast inom hinduismen?

Under vedisk tid delade arierna upp befolkningen i fyra klasser. Just ordet för kast på sanskrit är varna vilket betyder färg. Varje kast har en särskild färg: vitt för brahminerna, rött för krigarna, gult för köpmännen och svart för arbetarna. Kasterna var olika mycket värda.

Vad är reinkarnation inom buddhismen?

Reinkarnation eller själavandring är tron på att själen/jaget återföds i en ny kropp efter döden, antingen som människa eller djur beroende på vilka handlingar (goda och onda) som utförts i det tidigare livet.

Vad är de fyra viktiga livsmål varje hindu bör eftersträva att förverkliga under sin levnad?

Vilka är de fyra viktiga mål varje hindu bör eftersträva att förverkliga under sin levnad? De fyra viktigaste målen som en hindu ska sträva efter är att följa dharma-plikterna, eftersträva materiella framgångar, njutning och Moksha.

Varför avstå från att vara buddhist?

Avstå från att ta emot guld, silver eller annat av värde (Gäller enbart inom Theravada grenen) Annars finns det inga absoluta livsregler för att leva som buddhist, förutom de fem som nämns ovan.

Hur är det att leva som Buddhist?

hur är det att leva som buddhist? 1 Man får inte döda något levande 2 Man får ej ta det som inte är givet (Stjäl inte) 3 Missbruka ej sexualiteten 4 Avstå från alkohol eller icke receptbelagda droger 5 Avstå från falskt tal (Ljug ej)

Vad står i centrum för buddhismen?

I centrum för kulten står istället Buddha, den upplyste, som är en läromästare och förebild som visar hur buddhisten ska leva. En filosofi och religion Bön, offer och tro på gudar är meningslöst enligt Buddha. Det är människan själv som har makten över sina handlingar och sitt liv.

När började buddhismen uppstå?

Buddhismen uppstod någon gång under perioden från 500-talet till 300-talet f.Kr. i Södra delen av Nepal, nuvarande Lumbini, Nepal. Den spreds sedan i östra Asien och kom att blandas med många kulturer och traditioner.

Share this post