Ny

Vad hander nar man branner socker?

Vad händer när man bränner socker?

I det temperaturområdet inträder den så kallade karamelliseringen. Färg, smak och konsistens förändras då, och förändringen kvarstår även då sockret svalnat och stelnat. Sockret blir brunare ju högre temperaturen är och smaken blir allt beskare och övergår i bränt.

Är det farligt att smälta socker?

Här är en varning på sin plats: SMÄLT SOCKER ÄR VARMT!!!!!! När allt är smält ”doppar” du bitarna du ska ”foga” i sockret och pressar samman dem. Sockret kallnar (stelnar) gansak fort, men om det stelnar innan du är klar kan man alltid värma upp det igen. Passa så att det inte bränns bara.

Vad händer vid karamellisering?

Karamellisering är en process som bland annat innebär sönderdelning av sackaros (socker) då det upphettas till över 165 °C. Det blir brunt och får en annan arom. Disackariden sackaros sönderdelas genom pyrolys till monosackariderna glukos och fruktos. Bland annat sockerkulör och gräddkola bygger på karamellisering.

Hur varmt är smält socker?

Socker har en smältpunkt på ca 130 grader och blir till karamell vid ca 150-200 grader.

Hur bryner man socker?

Häll sockret i en stekpanna, låt det smälta där på dryg medelvärme. Rör om hela tiden med trä- eller plastgaffel. Se upp, det är lätt att bränna sig ordentligt på smält socker!

Hur får man bort smält socker från spisen?

Eller kör en latmask och köp Mr Muscle rengöringsmedel för ugn och spis. Det tar bort tom inbränt!! Spraya, vänta 1 timme, torka enkelt bort.

Hur gör man bränt socker?

Smält socker – så gör du

  1. Häll i sockret i stekpannan och sätt på medelvärme.
  2. Rör om i pannan hela tiden med en trägaffel och var försiktig så du inte bränner dig.
  3. Efter en stund börjar sockret att bubbla. När färgen är ljusbrun och bubblar mycket har det blivit till karamell.

Share this post