Allmänning

Vem ar onsdagen helgad at?

Vem är onsdagen helgad åt?

Oden är en av två fornnordiska krigsgudar, troligen yngre än kollegan Tyr (äldre germansk form Tiwaz). De båda gudarna har i de germanska språken givit namn åt tisdag respektive onsdag (som i de romanska språken är helgade åt Mars, också krigsgud, respektive Mercurius, som ledde de dödas själar till den andra sidan).

Vad heter Odens fru?

Frigg är Asgårds härskarinna och de kvinnliga gudarnas drottning. Hennes hem heter Fensalarna, som betyder ”sumpsalarna”. Hon är gift med Oden och hennes pappa heter Fjorgyn. Hon är moderskapets beskyddare och mamma till Balder, Höder och Hermod.

Vad satt Oden på?

Odens självoffer Sitt öga offrade han i Mimers brunn och han kastade sig på sitt spjut Gungner i ett slags symboliskt, rituellt självmord. Därefter hängde han sig i världsträdet Yggdrasil under nio nätter och nio dagar, för att få kunskap om andra världar och kunna förstå runorna.

Vilka var Trym och Utgårdaloke?

Utgårdaloke (eller Skrymer) var i nordisk mytologi kung i jättarnas rike Utgård. Då Tor och Loke begav sig till jättarnas land, kom de till sist till det extremt stora Utgård, där härskaren Utgårdaloke tog emot dem. Han föreslog att Tors män skulle tävla med jättens i idrotter. Till sist blir det Tors tur.

Vilken dag inleder veckan?

Internationell standard för veckonumrering och måndag som veckans första dag infördes i och med ISO 2711 (1 januari 1973); ISO 2711 ersattes 1988 av den utökade standarden ISO 8601.

Vad betyder Trym?

Trym betyder ”larmaren”.

Hur skapades nordiska mytologi?

Omkring jorden låg det djupa havet, och längs havsstranden gav de land åt jättarna. Innanför denna gjorde de av Ymers ögonbryn borgen Midgård mot jättarna, och av hans hjärna gjorde de moln. Då Bors söner gick längs havsstranden fann de två träd och skapade människor av dessa.

Vem mötte Oden i sin sista strid?

I Den yngre Eddan, en samling berättelser skrivna av den isländske författaren Snorre Sturlasson, skildras hur Oden under Ragnarök går i täten på sin åttabenta häst Sleipner i gudarnas sista strid mot jättarna: ”Främst rider Oden med sin guldhjälm, den fagra brynjan och spjutet Gungner (det gungande, red.).”

Vilken dag är den första dagen i veckan?

Som standard definieras arbetsveckan som måndag till fredag med en arbetsdag mellan 09.00 och 17.00. Första dagen i veckan är söndag.

Share this post