Frågor

Hur mycket varme avger en LED-lampa?

Hur mycket värme avger en LED-lampa?

En LED lampa som bara har en effekt på 10 Watt är ungefär lika stark som en 70-watts glödlampa. Anledningen till det är att 90 % av glödlampans energi omvandlas till värme och bara 10 % till ljus medan en mycket större del av LED lampans energi blir till ljus. Det är därför LED lampor aldrig blir särskilt varma.

Varför lyser LED lampa?

Svar: Detta fenomen beror på att trådarna ligger parallellt med varandra i elledningarna, så beroende på dragning och ledningslängd bildas en kondensator av olika storlek som hamnar i serie med ledlampan. Denna lilla kapacitans ger en liten ström som är tillräcklig för att få lampan att lysa en aning.

Hur mycket värme alstrar en lampa?

Att omvandla 95% av elen i en glödlampa till värme är alltså ett enormt slöseri med bra energi: en bra luftvärmepump kan idag producera 4 kWh värme med 1 kWh el, alltså 400% effektivitet. Med vår glödlampa kan vi alltså få ut 0,05 kWh ljus och 0,95 kWh värme ur 1 kWh el.

Hur varm blir glödtråden i en glödlampa?

Glödlampan har funnits på marknaden länge men har nu i många fall fasats ut till förmån för mer energibesparande produkter, exempelvis LED-lampor. Glödlampor alstrar sitt ljus genom att glödtråden värms upp till cirka 2 500 grader. Detta gör att glaset i lampan kan bli upp mot 200 grader varmt.

Varför blir lampor varma?

LED-lampan blir fortfarande varm men på grund av kylflänsen, sprids värmen i luften. Livslängden påverkas om du placerar lampan på ett slutet ställe eller i en ram eftersom värmen går tillbaka till lampan. En lösning på detta dilemma är att välja en LED-lampa som är byggd för att tåla slutna platser.

Hur mycket värme ger en glödlampa?

Lågenergilampan avger mycket mindre värme. Ju högre wattstyrka en lampa har, desto mer värmer den. En vanlig glödlampa på 40 watt avger fem gånger mer värme är en lågenergilampa på 9 W.

Hur varmt är det i en glödlampa?

Share this post