Rekommendationer

Vilken lag skyddar kulturarvet?

Vilken lag skyddar kulturarvet?

Genom kulturmiljölagen anger samhället grundläggande bestämmelser till skydd för viktiga delar av kulturarvet. Lagen innehåller bland annat bestämmelser för skydd av värdefulla byggnader liksom fornlämningar, fornfynd, kyrkliga kulturminnen och vissa kulturföremål.

Vad innehåller kulturmiljölagen för bestämmelser?

Kulturmiljölagens (KML) övergripande syfte är att tillförsäkra nuvarande och kommande generationer tillgång till en mångfald av kulturmiljöer. I kulturmiljölagen finns bestämmelser om fornminnen, byggnadsminnen, kyrkliga kulturminnen, kulturföremål och ortnamn.

Vem har ansvaret för vårt kulturarv?

Riksantikvarieämbetets ansvar Enligt kulturmiljölagen har Riksantikvarieämbetet överinseende över kulturmiljöarbetet i landet. Det innebär bland annat att utveckla samarbetet mellan aktörer inom området och att analysera konsekvenserna för kulturmiljön av förändringar i samhället.

Vad innehåller kulturminneslagen?

Enligt kulturminneslagen är det förbjudet att rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada en fast fornlämning, utan tillstånd. Utan tillstånd får man således inte förändra eller skada fornlämningar eller fornlämningsområdet.

Vilken lag skyddar fornlämningar?

Lag (2013:548). 7 § Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen får vidta de åtgärder som behövs för att skydda och vårda en fornlämning. Åtgärderna får avse exempelvis flyttning, iordningställande och inhägnad av fornlämningen eller röjning. Åtgärden får även avse en fornlämning som infogats i ett byggnadsverk.

Vad är fast fornlämning?

I andra kapitlet i Kulturmiljölagen finns en uppräkning som inleds med tre kriterier: Fasta fornlämningar ska vara lämningar efter människors verksamhet under forna tider, de ska ha tillkommit genom äldre tiders bruk och vara varaktigt övergivna.

Vilka byggnader är k märkta?

”K-märkt” är ett populärt samlingsbegrepp för de olika typer av skydd som en byggnad med kulturhistoriskt värde kan få. Det är dock ingen fackterm med en exakt innebörd. Här kan du läsa om de olika juridiska skydd som en byggnad kan ha. Väldigt många värdefulla byggnader omfattas inte av något av dessa skydd.

Fornlämningar skyddas av kulturmiljölagen (1988:950) (KML). Det är enligt lagen förbjudet att utan tillstånd från länsstyrelsen rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering, eller på annat sätt ändra eller skada en fornlämning.

Vad är ett fornfynd?

Enligt kulturmiljölagen är fornfynd ett föremål från förhistoriska eller äldre tider som saknar ägare när de påträffas.

Vad är en övrig kulturhistorisk lämning?

Övriga kulturhistoriska lämningar som inte uppfyller rekvisiten för fornlämning, räknas som just övrig kulturhistorisk lämning. Ibland är det självklart vad som är en fornlämning, som hällkistan till vänster. En tjärränna eller en torpruin kan vara knepigare, beroende på hur gamla de är.

Vad händer om man skadar en fornlämning?

Alla fornlämningar är skyddade enligt kulturmiljölagen och får inte skadas.

När blir det en fornlämning?

Fornlämningar ska dessutom ha kommit till före 1850. Alla dessa fyra krav måste vara uppfyllda för att lämningen ska kunna bedömas som fornlämning. Det innebär till exempel att torpet som idag ligger som ruin ska ha byggts före 1850 för att skyddas som fornlämning. När torpet övergavs spelar ingen roll för skyddet.

Vem äger fornfynd?

Kulturminneslagen innehåller bestämmelser för hur fornfynd ska hanteras. Ett fornfynd är ett föremål som är hittat i jorden, som saknar ägare och är äldre än hundra år. I vissa fall kan fyndet omfattas av hembudsplikten, då är upphittaren skyldig att erbjuda staten att mot skälig betalning köpa det.

Kan ge fornfynd korsord?

Residuum

  • Residuum.
  • Allt om oss.

Share this post