Ny

Hur skrev vikingarna siffror?

Hur skrev vikingarna siffror?

Men vikingarna hade inget talsystem och använde troligen små stenar för att lägga ihop och dra ifrån – precis som romarna långt tidigare. Mängdangivelser skrevs med tecken som påminde om romerska siffror – varje tecken stod för ett bestämt antal.

Hur skriver man sitt namn i runskrift?

När runristaren – och kanske några medhjälpare – hade huggit färdigt inskriften, ristade han ibland sin signatur på slutet. Han skrev alltså sitt namn. ”Öpir ristade runorna” står det till exempel på slutet av många runstenar som just Öpir ristat. Man säger att runstenar som avslutas med runmästarens namn är signerade.

När var vikingatiden i Skandinavien?

För de flesta var livet och identiteten knutna till den jordbruksbygd de bodde i. Vikingatiden är namnet på en historisk tidsperiod i Skandinavien och oftast avses tiden cirka 800–1050. Ordet viking finns på några få runstenar från perioden och verkar oftast betyda ungefär ”sjörövare”. Det var alltså inte namnet på ett folk eller en grupp.

Vad är vikingatiden?

Vikingatiden är namnet på en historisk tidsperiod i Skandinavien och oftast avses tiden cirka 800–1050. Ordet viking finns på några få runstenar från perioden och verkar oftast betyda ungefär ”sjörövare”. Det var alltså inte namnet på ett folk eller en grupp.

Var vikingar sjökrigare?

Vikingar var sjökrigare, sjörövare, från i huvudsak nuvarande Norden, som deltog i båtburna plundringar och krigståg i Norden, Europa och Västra Asien från 793 fram till 1100-talet. Under perioden erövrade nordiska krigare stora delar av brittiska öarna och norra Frankrike.

Vad drack man mjöd ur?

Enligt tidiga beskrivningar bestod mjödet endast bestående av honung, jäst och vatten. Men malt brukade användas, vanligen korn som blötlagts, och då blev det öl. Efter att malten svällt breddes det ut för att luftas och efter en vecka hade kornen börjat gro.

När skrev man runskrift?

Runorna var den första skriften i Skandinavien. De skapades redan under det första århundradet efter vår tideräknings början. När de vikingatida runstenarna höggs hade runorna alltså funnits i nästan tusen år. Inspirationen till runskriften kom främst från det romerska alfabetet.

https://www.youtube.com/watch?v=_TyfiA-C6t4

Share this post