Frågor

Vad heter Birka idag?

Vad heter Birka idag?

Uppåkra samtida stad, större än Birka, i nuvarande Sverige (Skåne) som även den övergavs runt år 1000.

Vilka varor handlade man med i Birka?

Till Birka kom varor som järn, pälsar och slavar som sedan såldes. Hit kom också lyxvaror i form av honung och salt i stora krukor, smycken och dyrbara kläder i siden. Under sommaren levde staden upp. Då anlände fartyg från när och fjärran, och stadens befolkning fördubblades.

Vad offrar man på vikingatiden?

Så såg vikingatidens julfirande ut Centralt i julfirandet var enligt Snorre att det hölls gästabud där gästerna drack öl och blotade. Detta ska ursprungligen ha ägt rum vid midvinter, men senare under 900-talet flyttas firandet till samma datum som den kristna julen.

Vad är Birka känd för?

Birka Vikingastaden – ett av Unescos världsarv Motiveringen löd: ”Birka-Hovgårdenområdet är ett väl bevarat exempel på vikingarnas handelsnätverk under de tvåhundra år då de expanderade ekonomiskt och politiskt i Europa. Birka är en av de mest kompletta och orörda vikingatida handelsplatserna från åren 700-900.”

Hur kommer man till Birka?

Båtresa till Birka Gör en utflykt med båt via Mälaren ut till Birka, Sveriges första stad. Res till Birka med båt från Härjarö, nordväst om Stockholm. Båtturen tar en timme (per riktning) och i priset ingår resa tur/retur, entré till museet och guidad visning av fornlämningsområdet Birka.

Var var Birka?

Birka på Björkö i Mälaren var själva knutpunkten i det rika Mälardalen under vikingatiden. Staden anlades på 700-talet och blev en viktig handelsplats så väl som en internationell hamn för besökare från när och fjärran. På Adelsö, på andra sidan fjärden, ligger Hovgården där kungen bodde.

Varför var Birka så viktig under vikingatiden?

Birka var Sveriges första egentliga stad med omkring 700 invånare under sin storhetstid. Den anlades av kungen – som själv bodde på Adelsö på andra sidan sundet – i syfte att utvidga och kontrollera handeln i regionen. Kungen höll ordning i staden och skyddade den från att härjas och plundras på sina rikedomar.

Share this post