Allmänning

Vad har Tor for egenskaper?

Vad har Tor för egenskaper?

Han är temperamentsfull, med rött hår och buskiga ögonbryn. Tor har tre mäktiga hjälpmedel som han använder i kampen för ordning och mot kaos och jättar: Mjölner, hammaren som träffar vad han än kastar den mot, Megingjord, styrkebältet som ger honom dubbel kraft och ett par järnhandskar.

Tor är tämligen okomplicerad som person och dyrkades främst av enkelt folk – han är böndernas och trälarnas gud och var den populäraste av gudarna. Tor är guden som bringar ordning ur kaos och kallas ”Mänsklighetens beskyddare”. Liksom de andra asagudarna (Æsir) är han inte odödlig.

Vilka är asagudarna?

Dessa är Oden, Tor, Balder, Njord, Tyr, Brage, Heimdall, Höder, Vidar, Vale, Ull, Forsete och Loke. De fjorton kvinnliga asynjorna är enligt Snorre Frigg, Saga, Eir, Gefjon, Fulla, Freja, Sjöfn, Lofn, Vår, Vör, Syn, Hlin, Snotra och Gnå.

Vad bar Thor?

Varje gång Tor svingade sin hammare, Mjölner, mot jättarna uppstod blixtar. Jättarna var ett hot mot människorna och Tor var deras främsta beskyddare. Av yttersta vikt för att kunna besegra jättarna var Tors hammare som var tillverkad av dvärgarna och alltid återvände till Tors hand efter ha blivit ivägslungad.

Vad for Thor med?

Thor är himlens gud och åska, såväl som helande och helighet. Han är aldrig utan sin hammare, sin hjälm, sina järnhandskar och bälte och hans vagn drivs av getter. Thor var Odins och Fjorgyns son, och förmodligen den mest kända av de norriska gudarna på grund av sitt utseende i Marvel-serier och filmer.

Vad betyder asar?

Asar (fornvästnordiska æsir, singularis maskulinum áss) är ett av tre gudasläkten i nordisk mytologi, varav de övriga är vaner och alver.

Vad heter Tors bockar?

Tanngnjost och Tanngrisner[redigera | redigera wikitext] Tanngnjost (”den som gnisslar tänder”) och Tanngrisner (”den som har glest mellan tänderna”), även Tandgnissle och Tandglese, är i nordisk mytologi guden Tors två bockar. Dessa bockar drar Tors vagn då åskan går.

Vad heter Iduns man?

Idun är dotter till dvärgen Ivalde och gift med Brage. Tillsammans är de kanske de minst magiska av gudarna.

Share this post