Trendig

Vad hander med det svenska spraket under 1800 talet?

Vad händer med det svenska språket under 1800 talet?

Rent generellt blev det svenska språket mer använt under 1800-talet, eftersom man införde det i skolor och universitet. Detta ledde till att språket blev enklare och att svenskar lättare förstod varandra. Skriften påverkades inte längre av dialekter.

När uppkom Rinkebysvenska?

Vissa forskare har sett på ungdomsspråk som en lekfull fortsättning på barnspråk, som framför allt ger upphov till nya ord och uttryck. I och med att ”rinkebysvenska” uppmärksammades bland ungdomarna i Stockholms västra förorter i slutet på 1980-talet, hamnade förortsslangen i fokus.

Hur skiljer sig dagens svenska från 1800 talet?

Andelen ord från 1800- och 1900-talet ökar då stadigt. Uppskattningsvis har ungefär 2000 av de 10 000 vanligaste orden kommit in i svenskan efter 1800. Det är visserligen 20 procent, men det är långt ifrån de dryga 50 procent som vi kom upp till när vi såg på hela ordförrådet, sådant det speglas i NEO.

Vad är Then Swänska Argus den svenska Argus och vilken betydelse har denna för utvecklingen av det svenska språket?

Then Swänska Argus gör succé Den kom ut varje vecka i ungefär två år. Precis som den grekiske sagojätten Argus med sina hundra ögon ville Dalin observera allt som rörde sig i samhället. Hans motto var hämtat från den romerske författaren Horatius: ”utile dulci”, att blanda det nyttiga och det nöjsamma.

Vad är Then Swänska Argus och vad har detta för roll i Språkhistorien?

Then Swänska Argus hade de två engelska tidskrifterna The Tatler och The Spectator som tydlig förebild, och vissa av artiklarna i Argus var översättningar från dessa tidningar. Tidskriften behandlade moraliska, religiösa, politiska och ekonomiska frågor, ofta med kvick satir.

Varför var Then Swänska Argus viktig i svenskans historia?

Olof von Dalin har kallats Sveriges första journalist, och Argus var i mångt och mycket en journalistisk produkt. Texterna var ofta dagsaktuella kommentarer till olika samhällsföreteelser, som till exempel när Dalin försvarar det svenska språket.

Share this post