Blogga

Varfor far manga aldre diabetes?

Varför får många äldre diabetes?

Etiologi och patogenes. Typ 2-diabetes är en sjukdom med en hög grad av ärftlighet. Till detta kommer att prevalensen ökar med tilltagande ålder, övervikt och fetma, motionsbrist, rökning. Dessa tillstånd minskar den perifera insulinkänsligheten och ökar glukosnivån.

Hur gammal är diabetes?

Sjukdomen diabetes har varit känd sedan årtusenden. Någon bot har ännu inte upptäckts och en effektiv behandling startades först 1921. Då hade forskarna äntligen lärt sig hur det mystiska insulinet kunde föras över från djur till människa.

Varför är det viktigt att vara noggrann om man har diabetes?

Om man har diabetes är det särskilt viktigt att vara noggrann med blodtrycket eftersom högt blodtryck ökar risken för diabeteskomplikationer. Både personer med typ 1 diabetes och typ 2 diabetes drabbas av högt blodtryck. Att ha både diabetes och högt blodtryck innebär kraftigt ökad risk för komplikationer.

Vad är behandling av typ 1-diabetes?

Behandling av typ 1-diabetes. Förstora bilden. Det är sällan några problem att ta sina insulininjektioner själv. Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin.

Hur många barn drabbas av typ 1 diabetes?

Majoriteten av alla fall med typ 1 diabetes inträffar under barndomen. Insjuknandet är högst bland barn i åldrarna 10 till 14 år och cirka 60% av de drabbade är pojkar. På senare år har vi lärt oss att man faktiskt kan få typ 1 diabetes när som helst under livet. Det innebär att typ 1 diabetes inte endast är en barnsjukdom.

Varför kallas diabetes för sockersjuka?

Diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet hos den som fått sjukdomen. Tidigare kallades diabetes för sockersjuka eftersom blodsockernivån är förhöjd. Orsaken till att blodsockernivån är för hög skiljer sig åt mellan de olika sjukdomarna: Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat bilda insulin.

Share this post