Ny

Vad ar Dubbeldiagnos?

Vad är Dubbeldiagnos?

Benämningen dubbeldiagnos är ett vitt begrepp men i denna kontext syftar det på personer som har en psykiatrisk diagnos i kombination med ett dokumenterat och diagnostiserat alkohol- och/eller narkotikamissbruk.

Vem tar hand om Sanne?

Samma dag som Sanne kommer hit tar hon återfall. Det är återigen mamma Eva som rycker ut för att försöka plocka ihop bitarna av sin dotter. Hon och Sannes lillasyster ska försöka övertala Sanne att frivilligt åka till sjukhus.

Kan man ha både ADHD och Asperger?

Att ha ADHD och Asperger syns inte utanpå Det har nu gått drygt ett år sedan utredningen blev klar och vi har landat i det. Det här året har bestått av många möten i skolan, på BUP, Habiliteringen och olika kurser. Casper har två syskon som är 15 respektive 6 år och de har tyvärr fått stå tillbaka mycket det här året.

Är beroende en psykisk sjukdom?

Skadligt bruk eller beroende är en konsekvens av självmedicinering vid existerande psykisk sjukdom. Skadligt bruk eller beroende orsakar bestående psykisk sjukdom som fortskrider oberoende av drogkonsumtionen. Temporär psykisk sjukdom som orsakas som konsekvens av intoxikation eller abstinens från specifik drog.

Vad kan det finnas för risker med samsjuklighet?

Det kan i sin tur leda till att patienten får en sämre behandling, eller vård i ett sent skede. Det finns också brister i kunskap inom psykiatrin om somatiska sjukdomstillstånd. Dessa faktorer kan leda till allvarliga konsekvenser för dem som drabbas, med sämre behandling och ökad dödlighet som följd.

Hur gör man för att komma ur en depression?

En lätt eller lindrig depression kan gå över av sig själv. Med stöd och hjälp kan det gå fortare. Det är viktigt att försöka behålla sina vardagliga rutiner och sova och äta regelbundet. Att försöka att se det som är positivt i vardagen samt fysisk aktivitet kan hjälpa till en snabbare återhämtning.

Varför är begreppet samsjuklighet viktigt inom psykiatrin?

Det är viktigt att psykiatrisk samsjuklighet uppmärksammas och att personen får behandling för både beroendet och de andra psykiatriska tillstånden samtidigt eftersom personer med samsjuklighet har en ökad risk för ett sämre förlopp.

Share this post