Blogga

Vad ar allergiska nasselutslag?

Vad är allergiska nässelutslag?

Vid allergiska nässelutslag handlar det nästan alltid om en allergisk reaktion på något som du har fått i dig. Det kan vara något födoämne, till exempel ägg, mjölk, jordnötter, nötter eller skaldjur. Då är det ofta ganska lätt att ana vad som utlöst nässelutslagen.

När ska du söka vård för en allergisk reaktion?

Om det är första gången du får en kraftig allergisk reaktion ska du genast söka vård. Det gäller även om du tycker det lugnar ned sig. Du som söker vård för en svårare allergisk reaktion brukar få antihistamin och kortison i form av tabletter, och vid en svårare reaktion även en spruta med adrenalin.

Varför är du allergisk mot något speciellt ämne?

Vid allergi är du allergisk mot ett speciellt ämne. Du kan reagera genom att till exempel få rinnande snuva, tungt att andas, kliande ögon eller hudutslag. Det är ovanligt, men ibland kan du få en svårare allergisk reaktion.

Vilka är orsakerna till nässelutslag?

Nässelutslag kan ha många olika orsaker, och delas in i följande tre typer: Allergiska nässelutslag, som kan bero på allergi mot till exempel vissa födoämnen. Icke-allergiska nässelutslag, som kan vara en reaktion på till exempel en infektion, ett läkemedel eller något bär.

När får du en allergisk reaktion?

När du får en allergisk reaktion är det kroppens immunförsvar påverkas och sätts ur spel. Immunförsvaret har som uppgift att skydda kroppen från de mest vanliga bakterier och virus. Men när du blir allergisk är det något i kroppens immunförsvar som reagerar onaturligt starkt på vissa ämnen.

Hur uppträder nässelutslag under graviditeten?

I allmänhet framträder nässelutslag under tredje trimestern, särskilt vid en kvinnas första graviditet. Tillståndet kännetecknas av upphöjda röda fläckar och gropar som kliar och bränns. Nässelutslag under graviditeten uppträder vanligtvis runt buken, även om utslaget kan sträcka sig ner över benen.

Share this post