Populära

Hur manga ar kan man leva med diabetes?

Hur många år kan man leva med diabetes?

Kvinnor som får sin diagnos före tio års ålder dör i genomsnitt nästan 18 år tidigare än diabetesfria kvinnor. För män i motsvarande situation är minskningen 14 levnadsår, medan livslängden hos den som får sin diagnos i åldern 26-30 år är i snitt tio år kortare.

Hur många barn dör av diabetes?

Dödsfall i barnaåren är sällsynta, samtidigt är den genomsnittliga förväntade livslängden förkortad för den som fått typ 1 diabetes som barn [1]. Många tycks dock ha fått uppfattningen att barn med typ 1-diabetes lever i ständig livsfara.

Kan man dö om man har diabetes?

Det är lyckligtvis väldigt ovanligt att unga människor dör av diabetes, men fortfarande händer det. Hur personer med diabetes upplever sjukdomen är väldigt individuellt. Vissa ser den inte som ett hinder medan andra brottas med den dagligen.

Varför dör man av diabetes?

Hos personer med diabetes finns en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom såsom hjärtinfarkt och stroke. Båda typerna av diabetes kan leda till följdsjukdomar i kroppens små blodkärl. Högt blodsocker innebär även ökad risk för åderförfettning i de stora kärlen, något som kan leda till hjärtinfarkt eller stroke.

Hur mycket förkortas livet av diabetes?

Kvinnor som utvecklat typ 1-diabetes före tio års ålder dör i genomsnitt nästan 18 år tidigare än diabetesfria kvinnor. Män i motsvarande situation förlorar närmare 14 levnadsår. Vid diagnos i åldern 26-30 år förkortas livet med i snitt tio år, visar forskning publicerad i tidskriften The Lancet.

Vad ska man undvika vid diabetes 2?

Undvik att äta ljust bröd och klibbigt ris. Undvik även mättat fett. Mättat fett finns bland annat i mejeriprodukter, kött, charkvaror, choklad och kaffebröd. Omättat fett är nyttigare.

Kan man dö av diabetes typ 2?

Det är framför allt hjärtinfarkt och stroke som ökar risken att dö för tidigt vid typ 2-diabetes. I benen kan åderförfettning leda till fönstertittarsjuka. Allvarlig åderförkalkning i benen kan leda till kallbrand.

Share this post