Allmänning

Vad ar urinsten hos hund?

Vad är urinsten hos hund?

Urinsten hos hund. Urinsten bildas av en fällning av kristaller i urinblåsan. Om en urinsten passerar ut från blåsan och fastnar i urinröret får hunden helt eller delvis urinstopp och måste snabbt komma under vård.

Kan hunden få urinvägsinfektion eller blåskatarr?

Hundar kan få urinvägsinfektion eller blåskatarr precis som vi människor. En drabbad hund kissar oftare, urinen kan bli blodblandad och hunden kan visa att det gör ont att kissa. För att undvika urinvägsinfektion är det viktigt att inte slarva med rastningen.

Har din hund förhudskatarr?

Förhudskatarr är vanligen inte något farligt för hunden – men i vissa fall rekommenderas att du tar din hund till veterinären. Om det exempelvis börjar lukta illa eller blir blodblandat måste du alltid uppsöka veterinär som kan behandla hunden med medicin.

Kan det bero på att hunden dricker och kissar mycket?

Att hunden dricker och kissar mycket är vanliga symtom hos våra hundar och kan bero på en rad olika sjukdomar. Till exempel urinvägsinfektion, diabetes, livmoderinflammation och problem med njurarna. Det finns också flera andra sjukdomar det kan bero på.

Varför löper hundar risk att utveckla urinstenar?

Precis som människor löper hundar risk att utveckla urinstenar. Sådana uppstår när koncentrationen av vissa mineraler i hundens urin blir för hög. Urinens pH-värde och volym samt andra faktorer bidrar också. Hundar löper större risk att få stenar i urinblåsan än i njurarna (där de oftast uppträder hos människor).

Varför kissar en hund med urinvägsinfektion?

Symtom. Hundar med urinvägsinfektion kissar ofta. Det är smärtsamt att kissa och det kommer endast små skvättar urin, ibland med blod. Hunden kan vara nedsatt i sitt allmäntillstånd, ha feber, äta sämre och visa symtom på smärta från buken.

Share this post