Rekommendationer

Vad ar Jastinfektion?

Vad är Jästinfektion?

Jästinfektion beror nästan alltid på överdriven tillväxt av jästsvampen Candida albicans som finns i slidan också normalt. Risken för jästinfektion ökar vid t. ex. graviditet, antibiotikabehandling, användning av p-piller, diabetes eller nedsatt immunförsvar.

Vad är skillnaden mellan pevaryl och canesten?

BEHANDLING. Candidavaginit behandlas i första hand med receptfria medel som ekonazol (Pevaryl) eller klotrimazol (Canesten) vagitorier och ev kräm i 1-3 dagar. I andra hand peroral behandling med flukonazol (Diflucan) 150 mg i engångsdos.

Kan man tvätta underlivet med olja?

Skonsam intimolja istället för tvål Och i stället för duschkräm eller tvål bör man använda en skonsam olja. En bra, parfymfri och vegetabilisk olja som är rik på fettsyror och som både rengör, återfuktar och vårdar är bra, och minskar också onödigt slitage och friktion i underlivets känsliga slemhinnor.

Vad ska man göra för att undvika svampinfektion?

Svampinfektion i underlivet kan behandlas receptfritt Det kan dock vara riktigt obehagligt, och klåda och irritation kan göra att man ändå vill behandla problemet. På apoteket finns receptfria läkemedel som verkar genom att döda och förhindra att svampen kan fortsätta växa.

Hur länge kan man ha svamp i underlivet?

Svamp går ofta över inom några dagar. Om klådan är besvärande och om du vet säkert att det är svamp du drabbats av kan du använda receptfria läkemedel mot svamp. Däremot om du får svamp i underlivet som gravid bör du prata med din läkare eller barnmorska först.

Varför får man ringorm?

Orsak till ringorm Ringorm kan smitta på olika sätt: Genom direktkontakt med infekterade djur. Genom direktkontakt med infekterade människor, till exempel genom kontaktsporter. Vid kontakt med kläder, sängkläder eller handdukar som har använts av en smittad person.

Varför får man mjälleksem?

Det är inte helt klart vad som orsakar mjälleksem. En orsak kan vara en jästsvamp som finns på huden och i hårbottnen hos vuxna. Huden reagerar med mjälleksem om du har mycket av svampen eller är extra känslig mot den. Stress kan förvärra eksemet.

Share this post