Trendig

Hur Diagnoserar man stroke?

Hur Diagnoserar man stroke?

Få diagnos vid stroke

  • Kartläggning av sjukdomshistoria bland annat för att utesluta alternativa orsaker som epileptiskt anfall med förlamningssymptom eller migrän som ibland kan påminna om stroke.
  • Kroppsundersökning.
  • Blodprov.
  • EKG.
  • Datortomografi (skiktröntgen av hjärnan).
  • Ultraljudsundersökning av halskärlen.

Hur utesluter man stroke?

Ett totalt rökstopp minskar risken för stroke redan inom ett till två år, och efter tio år finns ingen kvarstående ökad risk jämfört med icke-rökare. Snus ökar inte risken för stroke, men för den som drabbas av stroke och är snusare ökar risken att dö.

Vad är orsaken till stroke?

Den allra vanligaste orsaken till stroke är att en blodpropp täpper till blodcirkulationen i ett område i hjärnan. Det kallas också för hjärninfarkt. En blodpropp kan bildas i ett trångt blodkärl i hjärnan och kallas då trombos. Ofta är det ett mindre blodkärl i hjärnan i de djupa delarna av hjärnan som har täppts till, så kallad småkärlssjukdom.

Vad innebär akuta behandling av stroke?

Den akuta behandlingen av stroke innebär att upprätthålla livsfunktionerna, det vill säga andning och blodcirkulation. Läkaren undersöker också vilka funktioner som påverkats. Vilken behandling i övrigt du får avgörs om det är en blödning eller en propp. Om du fått en blodpropp

Vad är stroke eller syrebrist?

Stroke. Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Det kan vara livshotande och kräver omedelbar vård på sjukhus.

Varför är det bråttom vid stroke?

Orsaken till symtomen är att blodet inte når hjärncellerna, det är viktigt att snabbt få vård för att minimera skadorna i hjärnan. Vid misstänkt stroke är det bråttom till sjukhus, kontakta ambulans direkt vid symtom på stroke.

Share this post