Populära

Hur vet man om sin hund har diabetes?

Hur vet man om sin hund har diabetes?

Symtom. Klassiska symptom på diabetes mellitus är att hunden dricker mycket, kissar mycket, får större aptit och på sikt att den tappar vikt. Ökad törst kan även ha andra orsaker, läs mer här.

Vilka djur kan få diabetes?

Diabetes mellitus (sockersjuka) är en vanlig sjukdom hos både människor, hundar och katter. Vid diabetes tar cellerna i kroppen inte upp det socker (glukos) som finns i blodet.

Hur mäter man blodsocker på hund?

För att underlätta inställningen av rätt insulindos, lär sig ägaren ofta att själv mäta sitt husdjurs blodsocker hemma genom att ta ett enkelt blodprov från ett litet blodkärl i djurets mun eller öra.

Vad krävs för att insulin ska ges?

Insulin skall aktas för direkt solljus och temperaturer över 30 grader C (tappar successivt effekt). Blandinsulin (Novomix och Humalog Mix) medellångverkande insulin av NPH-typ (Human NPH, Insuman Basal, Insulatard) behöver blandas för att korrekt dos ska ges.

Hur ska insulin injiceras?

Hur ska insulin injiceras? Insulinpennor är idag det vanligaste hjälpmedlet som används för att ge insulin. Tillsammans med sjuksköterskan eller läkaren bestämmer ni vilken insulinpenna och nål som passar dig bäst. Insulinet ska hamna i underhudsfettet, det område som är mellan huden och muskeln, där det tas upp i blodet i en jämn takt.

Vilken insulinpenna passar bäst för dig?

Insulinpennor är idag det vanligaste hjälpmedlet som används för att ge insulin. Tillsammans med sjuksköterskan eller läkaren bestämmer ni vilken insulinpenna och nål som passar dig bäst. Insulinet ska hamna i underhudsfettet, det område som är mellan huden och muskeln, där det tas upp i blodet i en jämn takt.

Hur ska du administrera insulin?

Vid administrering av insulin rekommenderas att noga inhämta information om läkemedlet. Kontrollera vid behov att kanylen inte har hamnat i ett blodkärl genom att aspirera. Ge injektionen långsamt. Vänta i tio sekunder och håll sedan i kanylens ansatsstycke då du drar ut kanylen.

Share this post