Rekommendationer

Vem kan fa planerat kejsarsnitt?

Vem kan få planerat kejsarsnitt?

Den största gruppen kvinnor som önskar kejsarsnitt är därmed omföderskor som tidigare genomgått kejsarsnitt eller annan komplicerad förlossning [9, 10]. Bland de övriga finns förstföderskor som av olika skäl är rädda för att föda vagi nalt eller som av andra skäl önskar kejsarsnitt.

Kan läkare neka kejsarsnitt?

Det talas därutöver sällan om alla besvär som är vanligare efter vaginal förlossning (som exempelvis inkontinens, levatorskador, levatordystoni, sfinkterruptur, framfall och kronisk smärta). Ett annat skäl som anges för varför man nekar kejsarsnitt är att kostnaden skulle vara högre för kejsarsnitt.

Får man filma kejsarsnitt?

Där krävs numera tillstånd från personal och patient men också från sjukhusets pressavdelning och en jurist för att förlossningen ska få förevigas i bild eller filmformat.

När började man med kejsarsnitt?

Det första kejsarsnittet i Sverige där både mor och barn överlevde utfördes av Mauritz Salin (bilden) år 1885 med denna metod. Vid den tiden hade tysken Max Sänger förordat att suturering av livmodern alltid bör utföras vid kejsarsnitt.

Får man välja planerat kejsarsnitt?

För en del kvinnor med stark förlossningsrädsla kan ett planerat kejsarsnitt vara ett bättre alternativ, även om det inte föreligger medicinska skäl. 5-6 procent av alla förlossningar slutar med kejsarsnitt på grund av förlossningsrädsla. Drygt var tionde kvinna är förlossningsrädd.

Har man rätt att begära kejsarsnitt?

Skälet är vanligen förlossningsrädsla eller tidigare negativ förlossningsupplevelse. De kvinnor som trots saklig information och stöd inte känner sig trygga eller avböjer stöd bör tillmötesgås i sin önskan om kejsarsnitt utan att ifrågasättas.

När har man rätt till kejsarsnitt?

Rätten att välja kejsarsnitt. Enligt patientlagen ska vård så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten, och vi kan i samma lag läsa att vården ska främja berörda patienters integritet, självbestämmande och delaktighet.

När kan man få planerat kejsarsnitt?

Orsaker till kejsarsnitt Du som är gravid har fått havandeskapsförgiftning. Det är fler än ett barn i magen och graviditeten har varit komplicerad. Moderkakan sitter i vägen där barnet ska komma ut. Det kallas också föreliggande moderkaka.

Share this post