Ny

Kan man testamentera till ett djur?

Kan man testamentera till ett djur?

Du kan även t. ex. välja att testamentera medel till en djurfond som har till syfte att hjälpa djur som har det svårt. Sammanfattningsvis så är man fri att testamentera sina tillgångar hur man vill så länge man inte har barn eller är gift.

Kan husdjur ärva?

I juridisk mening är en hund en ”sak” och går därmed att testamentera bort precis som en bil, tavla eller någon annan tillhörighet. Däremot kan man inte testamentera pengar till en hund eftersom den inte har så kallad rättskapacitet och därför inte kan ärva.

Kan man skriva över sitt arv?

Du kan till exempel avsäga dig din arvsrätt (17 kap. 2 § ärvdabalken). Detta ska göras skriftligen hos arvlåtaren. I vanliga fall om en arvinge gör en arvsavsägelse så förlorar även dennes arvingar rätten till arvet.

Kan jag testamentera till min hund?

Hundar kan testamenteras bort En hund räknas som lös egendom och som dess ägare har du möjlighet att bestämma vem som ska få ta över som hundens ägare ifall du avlider. Detta kan du göra genom att upprätta ett testamente. Regler om upprättande av testamente hittar vi i ärvdabalken (ÄB) 10 kap.

Vem ärver hunden?

Mot denna bakgrund kan således konstateras att det är din sambos barn som kommer att ärva kvarlåtenskapen efter denne, se 2 kapitlet 1 § Ärvdabalken. Din sambos tre barn kommer därför att ärva hunden. Då en hund inom juridiken ses som egendom finns dessvärre ingenting som motsvarar ”umgängesrätt” rörande hundar.

Hur får kronofogden reda på arv?

Kronofogden har således möjlighet att ta ditt arv i anspråk genom att begära utmätning, under förutsättning att arvet har ett ekonomiskt värde och förvaras/förfogas över av arvtagaren (4 kap 17 § UB). En av förutsättningarna för att ett arv ska vara utmätningsbart krävs det att arvet är överlåtbart.

Kan Kronofogden se om jag har fått ett arv på kontot?

Vad händer om jag får ett arv under skuldsaneringen?

ett arv riskerar att få villkoren för skuldsaneringen ändrad, ex. genom att avbetalningarna ökas eller förlängs, eller att skuldsaneringen helt upphävs. Från praxis kan nämnas att en person som avsade sig rätten till ett arv på 400 000 kr fick skuldsaneringen upphävd efter en ansökan från en borgenär (RH 2003:59).

Kan man avsäga sig arvet?

En arvinge kan avsäga sig sin rätt till arv medan arvlåtaren är i livet. En sådan avsägelse ska göras i ett skriftligt avtal med arvlåtaren (17 kap. 2 § ÄB). En arvinge som på detta sätt avsagt sig sin rätt till arv är inte längre en arvinge.

Share this post