Rekommendationer

Hur mycket tar solen nar det ar molnigt?

Hur mycket tar solen när det är molnigt?

FAKTA: Upp till 80 procent av solens UV-strålning tränger igenom lätta moln. Samtidigt reflekteras strålarna via sand, vatten och snö, så du kan exponeras för dem i lika hög grad en molnig dag som när himlen är klarblå.

Kan man bränna sig i skuggan?

Solbrun även i skuggan Även i skuggan kan du utsättas för ända upp till hälften av solens UV-strålning. Det beror på att den blå himlen sprider solens strålar. Att många bränner sig på stranden eller på sjön beror inte på att vattnet reflekterar UV-strålarna – det beror på att det oftast är fri himmel där.

Varför blir man brun i solen?

I nedre delen av överhuden, i det så kallade basalcellslagret, finns pigmentcellerna, melanocyterna. När dessa utsätts för solljus bildar de färgpigmentet melanin, ett färgämne som gör huden brunare för att skydda huden mot solens skadliga strålar. Melanin bildas i melanocyterna, men sprider sig sedan i hela överhuden.

Kan man sola när det är molnigt?

Många vet till exempel inte att moln inte skyddar mot solstrålarna. Under en molnig dag tränger så mycket som hälften av solstrålarna igenom. Upp till 90 % av UV-strålningen tränger igenom lätta sommarmoln.

Kan man bli brun när solen är i moln?

Man blir brun även i skuggan eftersom ända upp till hälften av solens UV-strålning når dit tack vare den blå himlen som reflekterar solens strålar.

Kan man bli brun under parasoll?

En molnig eller dimmig dag kan du fortfarande bli solbränd eftersom upp till 80 % av UV-strålningen passerar genom moln eller dis. Ett parasoll som används på stranden blockerar ungefär 40–50 % av UV-strålningen. Resten når huden genom att passera genom parasollet eller genom att reflekteras av sanden.

Kan man sola i 8 grader?

UV-strålningen är som starkast mitt på dagen och har inget med temperaturen att göra. Den kan vara lika stark vid 20 grader som vid 30 grader. Det som påverkar är molnighet, men även tunna moln kan släppa igenom mycket UV-strålning.

När kan man bli brun?

Säker tid i solen om Du har känslig hud men kan bli brun
UV-index 0 – 2* 8 – 10
Styrka Låg Mycket hög
Soltid Hela dagen* 15-30 min

Hur mycket åldras huden av solen?

Den skyddar din hud mot att utveckla tecken på åldrande, såsom rynkor och fina linjer. Studier visar att så mycket som 80% av hudens åldrande bedöms orsakas av UV-strålarna!

https://www.youtube.com/watch?v=0B0lVzpbrz8

Share this post