Rekommendationer

Finns det flera buddhor?

Finns det flera buddhor?

Enligt buddhismen finns det många buddhor, men Siddharta Gautama är den främste bland dem. Det har funnits många andra buddhor innan och efter Buddha.

Vem är buddhismens grundare?

Buddha, även kallad Shakyamuni, Shakyamuni Buddha, Siddhartha Gautama ( pali: Siddhattha Gotama) eller Gautama Buddha och på kinesiska: Fó eller Fú (佛、仏), är grundaren av buddhismen. Han sägs enligt traditionen ha levt i 80 år, men årtalet för hans död är omtvistat.

Varför är buddhismen en religion utan någon gud?

Buddhismen tillhör en av världsreligionerna men är i grunden en religion utan någon gud. I centrum för kulten står istället Buddha, den upplyste, som är en läromästare och förebild som visar hur buddhisten ska leva. En filosofi och religion Bön, offer och tro på gudar är meningslöst enligt Buddha.

Vad står i centrum för buddhismen?

I centrum för kulten står istället Buddha, den upplyste, som är en läromästare och förebild som visar hur buddhisten ska leva. En filosofi och religion Bön, offer och tro på gudar är meningslöst enligt Buddha. Det är människan själv som har makten över sina handlingar och sitt liv.

Hur har buddhismen uppstått?

Buddhismen har växt fram ur hinduismen Buddha förkastade dock de hinduiska ritualerna och kastväsendet. Det var först efter Buddhas död som buddhismen blev en självständig religion. Därefter spreds den snabbt över hela Indien, till Sri Lanka och slutligen till länderna i Sydostasien samt trakterna kring Himalaya.

Hur ser samhället på buddhismen?

Buddhismens påverkan på samhället är inte fullt så stor som hinduismens. Men det finns fortfarande saker som religionen har förändrat. Till att börja med så finns det endel munkar inom buddhismen. Munkarna äger nästan ingenting och har mer eller mindre bara sina kläder och en skål att äta ur.

Hur och när uppkom buddhismen?

Buddhism är en religion baserad på den undervisning och den lära som tillskrivs Siddharta Gautama Buddha. Buddhismen uppstod någon gång under perioden från 500-talet till 300-talet f.Kr. i södra delen av Nepal, nuvarande Lumbini, Nepal.

Share this post