Trendig

Hur ser arbetsvillkoren for bomullsodlare ut?

Hur ser arbetsvillkoren för bomullsodlare ut?

Buskarna odlas i många länder med utbredd fattigdom. Eftersom bomullsodling kräver mycket vatten och stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel, sliter odlingen på både människor och miljö. I Fairtrade-märkta textilprodukter är det endast bomullen som är certifierad. Detta ska du tydligt kunna se på märkningen.

Hur gör man bomullsgarn?

Bomull snurras in i garn genom att platta ut och tandas fibrerna under snurrningen så att fibrerna är i linje. Små klibbiga frön separeras från ullen innan bomullen bearbetas för snurrning och vävning. Den kärnade bomullen snurrades, rengjordes och vävdes i ett tyg, även känt som bomull.

Hur framställs och bearbetas bomull?

Bomullen fraktas till en textilfabrik där den spinns till tråd. Tråden färgas och vävs till tyg. Textilfabrikens processer kräver mycket energi och vatten, samt kemikalier för färgning och bearbetning av textilierna. På grund av exponeringen för kemikalier är det ofta hälsovådligt att jobba i en tygfabrik.

Vilka material gör man garn av?

De mest använda blandningar är bomull och polyester och även ull och akrylfiberblandningar. Blandningar av olika naturfibrer är också vanliga, särskilt med dyrare fibrer såsom alpacka, angora och kashmir. Bambu garn är ett billigare garn som är en nyare innovation.

Av H&M:s alla kläder tillverkade i Indien kan upp emot hälften göras av en bomull som förgiftar naturen, torkar ut floderna och gör barn till slavar. I Indien, där kedjan köper en stor del av sin bomull, finns endast ett fåtal ekologiska bomullsfält.

Varför ska man köpa ekologiska kläder?

Fördelarna med att tillverka och köpa ekologiska kläder är bland annat att de är bättre för kunden. Kläderna innehåller inga gifter eller andra kemikalier från odlingen eller produktionen. Dessutom är även ekologiska kläder bra för naturen.

Hur tillverkas våra kläder Sustainasearch?

Den skördade bomullen passerar genom en maskin som kallas bomulls-gin, den separerar bomullsfibrerna från fröna. Sen packas bomullen och skickas till spinnerier som tillverkar garn. Spinnerierna kan finnas långt borta, I många fall i andra länder än där bomullen odlas.

Hur tillverkas denim?

Hur tillverkas denim? Denim vävs på samma sätt som den gjort i sekler. Kypertbindningen, alltså när väfttrådar och varptrådar förskjuts snett uppåt, skapar denimens stabila egenskaper och det karakteristiska fiskbensmönstret.

Share this post