Ny

Hur far man fransk medborgarskap?

Hur får man fransk medborgarskap?

Ansökan om franskt medborgarskap görs hos prefekturen eller sous-prefekturen i det departement man tillhör. Till ansökan ska en stor mängd handlingar (som ska vara översatta) bifogas. Olika regler gäller beroende på om man söker franskt medborgarskap såsom gift med en fransk medborgare eller genom naturalisering.

Kan man åka till Paris utan pass?

Viktigt om resehandlingar: Även om både Frankrike och Sverige är medlemmar i EU och Schengen är det endast ett giltigt pass som gäller som resehandling för in- och utresa till Frankrike. Nationellt ID-kort inom EU fungerar också, dvs. ett ID-kort som visar nationalitet, ett id-kort som är utfärdat av polisen.

Hur länge får jag stanna i Frankrike?

VISERING OCH UPPEHÅLLSTILLSTÅND Svenska medborgare och övriga EU-medborgare får vistas längre än 90 dagar i Frankrike, men måste då uppfylla kraven om uppehållsrätt (genom arbete, studier eller bevis på tillräckliga egna medel för sin försörjning).

Kan jag resa till Frankrike med körkort?

Nej, ett vanligt id-kort eller ett svenskt körkort duger inte som resehandling. När du som är svensk medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar.

Hur får man franskt pass?

Ansökan görs ENBART vid konsulära avdelningen på Frankrikes Ambassad i Stockholm. Betalning sker på plats vid ansökningstillfället med kreditkort. Om du är inskriven i registret över franska medborgare i Sverige, kan vi skicka ditt pass med rekommenderat brev (frankerat kuvert (108 SEK) ska bifogas ansökan).

Kan man åka utan pass inom EU?

Gränskontroller inom Schengen Polisen rekommenderar alla som ska resa inom EU/EES att ta med pass eller nationellt id-kort. Inom Norden brukar det oftast räcka med körkort utfärdat i ett nordiskt land för nordiska medborgare, men det är resenärens ansvar att styrka sitt medborgarskap.

Kan man resa inom EU med körkort?

Share this post