Blogga

Vad ar tangentiell riktning for tra?

Vad är tangentiell riktning för trä?

Krympningen blir hälften så stor om brädan är utsågad i radiell riktning än i tangentiell riktning, det vill säga med stående årsringar. Golvspringorna blir hälften så stora….

Träslag
Krympning Radiell riktning, tvärs årsringarna, radiellt βr (%)
Tangentiell riktning, längs årsringarna, βt (%)
Volymändring βv (%)

I vilken ledd är Formförändringen störst på virke?

Trä krymper och sväller med ändrad fuktkvot. Storleksförändringen är störst vinkelrät mot fibrernas orientering och minst längs med fibrerna. Under trädets första levnadsår bildas det man kallar juvenilved som omsluter märgen i trädets centrum.

Man brukar använda begreppen fiberriktning (längdriktning), radiell riktning (vinkelrätt mot fiberriktningen) och tangentiell riktning (tangentiellt i förhållande till årsringarna). Trä är ett hygroskopiskt material, dvs. träets fuktighet är beroende av den omgivande luftens fuktighet.

Varför har trä olika egenskaper i olika riktningar?

Trämaterialets struktur, de rörformiga cellerna i en matris av lignin, leder till olika egenskaper i olika riktningar, det vill säga att materialet är anisotropiskt. Med strukturen av rör i en matris är det lätt att förstå att tryckhållfastheten är högre parallellt med fibrerna än vinkelrätt mot fiberriktningen.

Varför har trä högre hållfasthet i fiberriktningen än tvärs fibrerna?

Trä är ett anisotropt material, vilket innebär att dess egenskaper är olika i olika riktningar. I fiberriktningen, det vill säga längs med fibrerna i stammens längdriktning, är trä till exempel avsevärt starkare än vinkelrätt, tvärs, fibrerna.

Vilken årstid sväller trä?

Trä är ett fantastiskt material Är det torrt inomhus så krymper det, vid hög luftfuktighet sväller det. På vintern är det torrt i luften och det syns ofta på trägolv. Golvet krymper, något som kan visa sig som springor och att brädorna skålar sig. På sommaren är det varmt och fuktigt i luften och trägolvet sväller.

Varför anses svenskt trä vara miljövänligt?

Genom att trä är ett förnybart material som växer genom fotosyntesen som innebär att koldioxid tas upp från atmosfären finns många miljöfördelar. Träbyggande motverkar växthuseffekten, innebär inget förbrukande av ändliga råvaror samt reducerar vår energianvändning.

Vad betyder hög styvhet?

Alla material är mer eller mindre elastiska. För tex gummi är elasticiteten hög medan den är lägre för stål. Måttet på styvheten för ett material kallas elasticitetsmodulen, eller E-modulen för materialet.

Vad består trä?

Trä (vedceller) består av cellulosa (40-50%), hemicellulosa (20-35%), lignin (15-35%), samt en mindre mängd extraktivämnen (hartser, fetter).

Share this post