Innehållsförteckning
Hur är ett Nefron uppbyggt?
Nefronet består av ett kapillärnystan, en njurkanal (både början och slutet) och Henles slinga (både nedåtgående och uppstigande avsnitt) (3 p). Nefronets grundstruktur är ett filter och en kanal med ett kapillärnät som möjliggör transport av ämnen mellan kanalen och blodomloppet (1 p).
Vilka organ ingår i Urinorgan?
Urinvägar. Urinvägarna består av njurar, njurbäcken, urinledare, urinblåsa och urinrör. Njurarna har två huvuduppgifter, att avlägsna slaggprodukter ur blodet samt reglera salt- och vattenbalansen i kroppen. Det som inte går tillbaka till blodet utsöndrar njurarna i form av urin.
Var sitter nefron?
Nefron är en liten del i njuren som bildar urin. Det finns ca 1miljon nefron i en njure. Nefronet består av en njurkropp som är ett litet kärlnystan (Glomerulus) i en dubbelväggig säck. Det består också av en njurkanal som är ett rörsystem omgivet av kapillärer.
Hur lång är en njure?
Njurarna ligger på var sin sida om ryggraden, lite ovanför navelns nivå. Varje njure är formad som en böna. En njure är 10–12 centimeter lång. Njuren består av barken, märgen och njurbäckenet
Vad är njurarnas viktigaste uppgift?
Njurarnas viktigaste uppgift är att rena kroppen från olika ämnen. Urinämne och gallfärgämnen är exempel på ämnen som kroppen gör sig av med genom urinen. Njurarna är även viktiga för flera andra funktioner i kroppen: De reglerar saltbalansen och vattenbalansen.
Vad är njurens funktioner?
Njuren kontrollerar framförallt vätske- och elektrolytbalansen, det vill säga balansen mellan olika slag av joner i kroppen såsom kalium, kalcium och natrium. Utöver detta har människans njure följande tre funktioner: Njuren tillverkar hormonet erytropoietin (EPO), som stimulerar produktionen av röda blodkroppar.
Hur fungerar njurar och urinvägar?
Så fungerar njurar och urinvägar. Njurarna renar blodet från ämnen som inte behövs i kroppen. Sådana ämnen kallas restprodukter. I njurarna bildas urin och restprodukterna lämnar kroppen med urinen. Njurarna är också viktiga för att reglera vattenbalansen, saltbalansen och blodtrycket i kroppen.