Blogga

Vad orsakar svullna ben och fotter?

Vad orsakar svullna ben och fötter?

Svullna ben och fötter (ödem) Vanliga orsaker till svullna ben och fötter är ett långvarigt stående, en lång flygresa och övervikt. Vissa kvinnor får även svullnader under menstruationen. Svullna fötter och ben kan bero på vissa sjukdomar. Anders Åker Medicinsk journalist.

Vad kan orsaka svullna ben?

Hjärtsvikt kan medföra att benen svullnar. Njursvikt eller dålig leverfunktion kan leda till låg äggvitenivå i blodet, vilket i sin tur orsakar svullna ben. Ben kan även bli svullna till följd av medfött lymfödem, då utvecklingen av lymfkärlens nätverk är bristfällig.

Varför är bara ett ben svullet?

Om bara ett ben är svullet beror detta som regel på en lokal sjukdom som: 1 Åderbråck. 2 Blodpropp i en ytlig ven eller i en djup ven, eventuellt skador på blodkärlen efter en tidigare blodpropp (posttrombotiskt syndrom). 3 Dålig lymfdränering från det ena benet. 4 Lymfödem på grund av blockerade lymfbanor till följd av annan sjukdom.

Varför är fötter och vrister svullna?

Svullna fötter och vrister är vanligt och det finns oftast ingen anledning till oro. Du kanske helt enkelt har stått eller gått mycket. Om dina fötter och vrister däremot förblir svullna under en längre tid, eller åtföljs av andra symptom, kan det vara ett tecken på ett allvarligt hälsoproblem.

Vad är ödem för ben och fötter?

Allt om ödem (svullna ben och fötter) – när svullnaden inte går ner. Om vätska samlas i till exempel ben eller fötter, en svullnad som inte ger med sig, kallas det för ödem. Ödem är relativt vanligt och något som kan drabba både kvinnor och män.

Har du svullnad i fötter och vrister?

Lymfödemär vanligt efter strålbehandling eller efter avlägsnande av lymfkörtlar hos cancerpatienter. Om du har genomgått cancerbehandling och upplever svullnad, kontakta din läkare omedelbart. Venös insufficiens. Svullna fötter och vrister är ofta ett tidigt symptom vid venös insufficiens.

Kan en fot- eller vristskada leda till svullnad?

En fot- eller vristskada kan leda till svullnad. Stukning är den vanligaste typen av skada. Ett feltramp får ligamenten som bygger upp vristen att sträcka sig utanför sina normala intervall. För att minska svullnad orsakad av en fot- eller vristskada, måste du vila och undvika att gå och stödja dig på den skadade vristen eller foten.

Varför är njurarna viktiga för kroppen?

Njurarna är viktiga för flera funktioner i kroppen. Njurarna renar blodet. Njurarnas främsta uppgifter är att rena blodet. Det sker i små nystan av mycket små och tunna blodkärl som kallas glomeruli. Men restprodukter och vatten som kroppen inte behöver lämnar kroppen som urin. Njurarna skapar också hormonet erytropoetin.

Har du svullna underben och fötter?

Dina underben och fötter blir svullna, så kallat ödem. Ögonlocken svullnar under natten och ansiktet kan kännas svullet när du vaknar. Du kan märka att du gått upp flera kilo i vikt på kort tid. Urinen bildar ett skum när du kissar.

Hur behandlar man svullna fingrar?

Det är smärtsamt, speciellt på morgonen, och det är normalt att fingrarna blir styva och svåra att röra. Hur man behandlar svullna fingrar. 1. Träna för att eliminera stickningar och ansamlingar av vätska. Du kan minska ansamlingen av vätska genom att röra dina fingrar som på bilden ovan.

Vad är bästa behandlingarna för svullnader i benen?

En av de mest klassiska och bästa behandlingarna för svullnader i de nedre extremiteterna är epsomsalt (även magnesiumsulfat eller bittersalt). Det bidrar till avslappning i benen, minskar inflammation och stimulerar god cirkulation för att förebygga sjukdomar och andra problem.

Share this post