Allmänning

Vad ska ett draktigt sto ata?

Vad ska ett dräktigt sto äta?

Foder. Precis som vanligt är rejält och näringsrikt grovfoder grunden i det dräktiga stoets foderstat, tillsammans med friskt vatten. Gör en foderanalys för att försäkra dig om att stoet får i sig rätt mängd av protein, selen och E-vitamin. Komplettera vid behov med ett fulltäckande mineralfoder.

Till nöjaktiga/lättfödda hästar kan det vara nödvändigt att begränsa mängden hö/hösilage och komplettera med lite halm för att undvika övervikt. Kraftfodret bör vara ett foder, anpassat till dräktiga ston som exempelvis Suregrow, Mare & Youngstock, Oat Balancer pga. stoets ändrade behov av näringsämnen.

Vad behöver du tänka på inför under och precis efter fölningen?

Efter fölningen När fölet väl är ute rekommenderas att stoet få vara ifred med sitt föl för att tvätta det, låta det dia och därefter vila. Håll koll på stoet så att hon mår bra, äter normalt och intresserar sig för fölet. Nyfödda föl ska: Omedelbart göra andningsförsök och ta regelbundna andetag inom 30 sekunder.

Hur länge får man tävla med ett dräktigt sto?

Med dräktigt sto menas sto efter 120 dagars dräktighet i 5–11 månaden eller sto med föl yngre än 120 dagar. 4 månader. Dräktigt sto får inte delta i tävling. Föl får inte medföras på tävlingsplatsen.

Hur nära inpå Fölningen får du transportera ett dräktigt sto?

Dräktiga ston Du får heller inte transportera ett dräktigt sto under de första 7 dygnen efter fölningen. Om transporten tar längre tid än ett dygn får du inte transportera det dräktiga stoet om det är mindre än sex veckor kvar till fölningen.

När ska man börja ge selen till dräktigt sto?

Det kan däremot vara lämpligt att öka stoets näringsintag i mitten av dräktigheten då hon lättare kan lägga på hull. Högdräktigt sto (8-11 månader) Nu sker den egentliga fostertillväxten, så extra hänsyn ska tas till såväl stoets som fostrets behov av ökad näringstill- försel.

Hur vet man att Fölningen är nära?

Vanliga tecken på att fölningen börjar närma sig är avslappnade bäckenband, välfyllt juver, vaxproppar och att vulvan blir slappare. – Ungefär tre veckor innan fölning brukar bäckenbanden, som går från korset till svansen mjukas upp. Om du känner på dem regelbundet tidigare i dräktigheten kommer du att känna skillnad.

Hur länge får ston tävla i trav?

Tolv år för hingstar/valacker och tio år för ston. Där har åldersgränserna suttit för varmblodiga travare att få tävla i Sverige. Men från och med kullen född 2007 är det alltså fritt fram att tävla ytterligare två år för grabbarna.

Får man ha luckan öppen på hästtransport?

Får Man Köra Med Luckan Öppen I Hästtransporten? Man får köra med bakluckan öppen i transporten under kortare sträckor. En del hästar blir oroliga av att ha luckan öppen, men andra bryr sig inte alls. Ventilationen skall ske genom ventiler.

Share this post