Frågor

Hur mycket smittar vaccinerade?

Hur mycket smittar vaccinerade?

Kan jag som är vaccinerad smitta andra med covid-19? Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd mot sjukdom eller smitta. Därför kan även vaccinerade mot covid-19 bli infekterade med coronaviruset och smitta andra. Det är därför viktigt att stanna hemma om du är sjuk.

Vill inte vaccinera?

Vaccination mot covid-19 är frivillig. Ingen kan tvingas till vaccination. Även omyndiga ungdomar har rätt att själv bestämma om de vill vaccinera sig. Men tänk igenom varför du inte vill vaccinera dig.

Kan man bli smittad om man är vaccinerad?

Inget vaccin skyddar till hundra procent. Därför är det förväntat att några av de som blivit vaccinerade blir sjuka eller är smittsamma utan att ha symtom. Det gäller alla vacciner och inte bara de mot covid-19. Om du som är vaccinerad blir sjuk i covid-19 får du oftast en lindrig sjukdom.

Hur stor chans att få Corona Efter vaccin?

Du som är fullt vaccinerad kan fortfarande få covid-19, även om du löper mycket mindre risk att smittas av viruset, sprida det till andra eller bli allvarligt sjuk av det. När någon som är fullvaccinerad insjuknar i covid-19 cirka 14 dagar efter att ha fått sin andra vaccindos kallas det en ”genombrottsinfektion”.

Kan man tvinga någon att vaccinera sig?

Sammanfattningsvis. Huvudregeln är att du inte kan tvinga medarbetaren att vaccinera sig. Du kan inte villkora fortsatt anställning med vaccinering. Rättsläget är osäkert, men mycket tyder på att det inte är saklig grund för uppsägning att vägra vaccinera sig.

Måste man vaccinera sig inom vården?

I vägledningen rekommenderas det att arbetsgivare inom vård och omsorg överväger vaccinering mot covid-19 för sin personal som arbetar nära patienter och omsorgstagare. Genom att personalen är vaccinerad kan man minska risken för att patienter och brukare utsätts för smitta.

Share this post