Allmänning

Nar beskara hastkastanj?

När beskära hästkastanj?

Hästkastanj tål inte kraftig beskärning. Uppbyggnadsbeskärning görs när när trädet är ungt och i JAS-perioden. Grenar som växer till oproportionerlig tjocklek jämfört med stammen kan spricka på grund av sin egen tyngd och bör tas bort. Hästkastanjen kan enkelt förökas med de stora vackra fröna.

Hur beskär man kastanjeträd?

Den äkta kastanjen bör inte alls beskäras. Hästkastanjen behöver egentligen ingen eller mycket lite beskärning efter eventuell uppbyggnadsbeskärning. Alla hästkastanjer beskärs vid behov under JAS-perioden (juli-augusti-september) på sensommaren, då de blöder kraftigt om man beskär på våren.

Kan man toppa ett kastanjeträd?

Istället för att utvecklas i en sockel av överlappande ved som normala grenar blir skotten bara förankrade i det yttersta lagren un- der snittet. De nya skotten är väldigt snabbväxande och bryts tyvärr lätt, särskilt om de utsätts för vind. Toppkapning är därmed ingen lösning för att göra träd säkrare.

Hur snabbt växer en hästkastanj?

Hästkastanjer växer mycket långsamt som små. Hos min far står ett idag knappt två meter högt träd som grott ur en kastanj som jag plockade som barn för tjugo år sedan.

Vad används hästkastanj till?

Traditionell användning: Hästkastanj används traditionellt mot kraftiga menstruella blödningar, underlivsbesvär, kronisk bronkit, nästäppa, epilepsi, migrän, och yrsel. På svenska apotek kunde man ända in på 1900-talet få en tinktur gjord av hästkastanjeblommor mot gikt och reumatiska besvär.

Vad använder man hästkastanj till?

▶ Hästkastanjer är giftiga för människor och de flesta andra djur till skillnad från frukter (nötter) av äkta kastanj (Castanea sativa). De är dock utmärkt vinterfoder för hjortdjur. ▶ Malda kastanjer har använts som handtvättmedel då de löser fett.

Hur snabbt växer hassel?

Hasselbusken bildar nötter ungefär 5-6 år efter att den har blivit nyplanterad och man kan räkna med att en buske ger ungefär fyra kilo nötter per omgång. Den högsta åldern på ett hasselnötsträd som fortfarande bildar nötter är femton år.

Hur gammal kan en kastanj bli?

Några exemplar kan bli 1000 år gamla. Äkta kastanj gynnas av temperaturer vid 10 °C och av en årsnederbörd vid 800 mm. Den är rätt känslig för extremt väder som torka och långvarig frost.

Share this post