Trendig

Hur behandlar man hastinfluensa?

Hur behandlar man hästinfluensa?

Vaccination mot hästinfluensa ger ett relativt gott skydd….Grundvaccinering:

  1. Föl vaccineras första gången vid sex månader om modern är adekvat vaccinerad och fölet fått råmjölk.
  2. Andra vaccinationen mot influensa sker därefter inom en till två månader.
  3. Tredje vaccinationen tre till sex månader efter den andra.

Hur sprids hästinfluensa?

Överföring av smitta bland hästar Hästinfluensa är mycket smittsam och smittar via luftvägarna, framför allt genom de vätskedroppar som slungas ut då hästen hostar, men kan även överföras t. ex. via ett nedsmittat transportfordon.

Hur länge ska man ta det lugnt efter vaccination häst?

Det är vanligt att febern går upp och ner, därför är det viktigt att kontrollera feberkurvorna. Ta tempen regelbundet och skriv upp graderna så att du inte behöver vara orolig att du kommer ihåg fel. Låt hästen vila i några veckor efter att den blivit frisk.

Hur ofta bör man vaccinera sin häst?

En häst får gott skydd först efter grundvaccinering som består av två vaccinationer med 6-8 veckors mellanrum och därefter en tredje inom sex månader. Boosterdos ges vartannat år. Vid vissa sjukdomstillfällen eller skador kan veterinären vilja vaccinera tätare, till exempel vid hovböld, kastrering och sårskador.

Hur många dagar mellan vaccination häst?

Så här genomförs grundvaccination Intervallet fram till andra grundvaccinationen är 21–56 dagar. Hästens startförbuds hävs på den åttonde dagen efter genomförd B-vaccination, då kan den starta i tävling. Mellan B- och C-vaccination är intervallet 90–180 dagar.

Vad är ett Mätintyg för ponny?

Ponny som tävlar i Sverige på SvRF:s tävlingar ska ha mätintyg utfärdat av SvRF. Mätintyg kan endast utfärdas för ponny för vilken uppvisas gällande ID-handling/EU-pass. 2. Mätning ska bokas i tävlingsdatabasen TDB av ponnyns ägare/företrädare.

Vaccination mot hästinfluensa ger ett relativt gott skydd. Vissa vaccinerade hästar kan dock få lindriga och kortvariga symtom om de smittas. För att vaccinationen ska ge ett så bra skydd som möjligt är det viktigt att alla hästar i stallet är vaccinerade.

Hur ofta måste hästen vaccineras efter den blivit Grundvaccinerad?

En häst får gott skydd först efter grundvaccinering som består av två vaccinationer med 6-8 veckors mellanrum och därefter en tredje inom sex månader.

Var kom fågelinfluensan ifrån?

Dessa fågelinfluensavirus som hade sitt ursprung i Kina upptäcktes i flera asiatiska länder och senare även i Europa bland fjäderfä och vilda fåglar. Viruset tog sig för första gången till Nordamerika och spred sig även till mellanöstern och vissa länder i Afrika.

Share this post