Rekommendationer

Far barn kopa knivar?

Får barn köpa knivar?

Åldersgräns för vissa föremål Personer under 21 år får inte inneha ”stickvapen eller knivar som är konstruerade så att klingan eller bladet snabbt kan fällas eller skjutas ut ur sitt skaft (springstiletter eller springknivar)”.

Är det åldersgräns på att köpa knivar?

Även om vi har 18 års myndighetsålder i Sverige är det 21 år som gäller för vissa typer av knivar. Enligt vapenlagen är det olagligt att överlämna eller sälja springknivar, springstiletter och liknande knivar till personer som är under 21 år.

Får man köpa knivar från utlandet?

Svaret på din fråga om du får köpa en kniv från ett annat land är ja. Dock gäller att vissa knivar kräver tillstånd från polismyndigheten och därmed anmäla den till Tullverket för att få ta in den i Sverige. Ett exempel på sådant kniv som kräver tillstånd är Butterflyknivar då dessa knivar räknas som farliga föremål.

När får man ha kniv på sig?

– Först och främst är det viktigt att konstatera att det som huvudregel är förbjudet att bära kniv på allmän plats. Som undantag kan det vara tillåtet, om det är befogat, till exempel om en hantverkare som behöver en kniv i sitt arbete bär kniv även på väg till och från arbetet.

Får man ha Arbetskniv på sig?

Det är förbjudet att ha knivar, stickvapen, skärvapen och andra farliga föremål på allmän plats, inom skolområde eller i fordon på allmän plats om inte innehavet är befogat. Förbudet gäller föremål som är avsedda att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa.

Är det olagligt att ha kniv på sig?

Det är inte befogat. Enligt knivlagen så råder ett generellt förbud mot att bära kniv på allmän plats. Mot detta förbud finns ett undantag som säger att man får ha med/på sig kniv om det finns ett behov av att använda kniv under exempelvis friluftsaktiviteter.

Är fällknivar lagliga?

Kan kniv vara?

En kniv består av ett blad med en vass egg (knivsegg) och ett skaft att hålla i. Vanligen är bladet tillverkat av stål och har en platt stång, som kallas tånge, instucken i skaftet. När kniven ingår i ett bordsbestick kallas den bordskniv. Ofta är bladet då inte särskilt vasst om det inte är tandat.

Får man köpa knivar i Sverige?

I Sverige är det tillåtet att sälja de flesta typer av knivar i butik och på nätet. Vapenlagen förbjuder uttryckligen försäljning av springstiletter och springknivar vid sidan av andra föremål som är avsedda för våldsanvändning.

Är det lagligt att köpa knivar?

Får jag beställa en kniv online? Ja, det får du. Men beroende på vad det är för kniv kan det krävas ett tillstånd från Polismyndigheten. Och om det krävs tillstånd måste du anmäla den till Tullverket när du tar in den i Sverige.

Hur lång kniv får man ha på sig?

Det finns ingen exakt gräns för hur långt ett knivblad kan vara utan att betraktas som ett farligt föremål enligt lagen. Det beror på omständighterna när den anträffas.

Får man bära kniv offentligt?

Share this post