Allmänning

Har fastingar fiender?

Har fästingar fiender?

Fästingar har väldigt få naturliga fiender. Förutom att fåglar tar en och annan fästing, så finns det även flera parasitstekelarter som angriper släktet Ixodes. Ixodiphagus (Hunterellus) hookeri, i parasitstekelfamiljen Encyrtidae, är den mest bekanta av dem.

Finns det några djur som äter fästingar?

Fästingar har många naturliga fiender. Man har kunnat konstatera att parasitsteklar, skalbaggar (bland annat jordlöpare och kortvingar), enkelfotingar, fåglar, spindlar (bland andra vargspindlar) och myror (bland andra ettermyror) äter fästingar.

Finns det något djur som inte behövs?

– Jag kan inte komma på något djur som inte behövs, säger Kristina Sundell, professor i zoofysiologi vid Göteborgs universitet. Många djur fyller en funktion, åtminstone för andra djur i ekosystemet. Men det finns också de djur som bara tycks vara i irriterande. Knott till exempel.

Har fästingen någon funktion?

Ur människans perspektiv kanske lite för bra, men det bryr sig fästingarna inte om. De har hittat en egen ekologisk nisch, där de är ytterst framgångsrika. Dessutom har de flera andra funktioner: Fästingar är föda för många djur, exempelvis fåglar, grodor, paddor, ödlor, spindlar och jordlöpare.

Har fästingar någon funktion?

Det finns nog inte så många andra djur som tycker att fästingar är nyttiga för dem. En del djur äter fästingar ibland, men knappast något djur behöver äta just fästingar. Men fästingar finns för sin egen skull och struntar glatt i det. Fästingens affärsidé fungerar uppenbarligen i naturen.

Varför får bara vissa fästingar?

Exakt hur fästingarna väljer värd vet forskarna inte, förklarar hon, men det kan vara så att vissa människor utstrålar mer det här. – Det har mycket att göra med kroppsodörer. Fuktigt och varmt är mysigt för fästingar, säger Julia Stigenberg.

Vem har nytta av fästingar?

De har hittat en egen ekologisk nisch, där de är ytterst framgångsrika. Dessutom har de flera andra funktioner: Fästingar är föda för många djur, exempelvis fåglar, grodor, paddor, ödlor, spindlar och jordlöpare.

Vilket djur gör ingen nytta?

För ugglor är hackspettar nyttiga eftersom de skapar bohål, för myror som får sitt bo sönderhackat och sina larver uppätna är hackspettar inte särskilt nyttiga. För människor som gillar jakt är vildsvin nyttiga – de går att jaga. För mjölkbönder som får sin vallodling uppbökad är vildsvin inte nyttiga.

Share this post