Rekommendationer

Vem haller i medarbetarsamtal?

Vem håller i medarbetarsamtal?

Ett medarbetarsamtal är en möjlighet för medarbetare och chef att samtala kring den nuvarande arbetssituationen och styra den i önskad riktning. Det blir ett tillfälle för medarbetaren att få komma till tals och tillsammans med sin chef sätta mål för att utvecklas i sin yrkesroll.

Kan man vägra medarbetarsamtal?

Regler kring medarbetarsamtal Har en anställd rätt att tacka nej till medarbetarsamtal? Även när det gäller den frågan gäller det att ta en titt på kollektivavtalet. Vissa avtal ger medarbetaren rätt att tacka nej till ett utvecklingssamtal men däremot måste denne gå på möte med chefen om situationen kräver detta.

Måste man ha medarbetarsamtal kommunal?

Huruvida man måste delta i samtalen eller inte varierar från arbetsplats till arbetsplats, beroende på hur de lokala avtalen ser ut. Jag tycker alltså att ni bör ta kontakt med era respektive sektioner för att få hjälp att gå igenom hur överenskommelserna ser ut vad gäller era medarbetarsamtal.

Är medarbetarsamtal lagstadgat?

Skyldighet att genomföra medarbetarsamtal och under vilka premisser de ska hållas, är inte lagstadgat. Vanligen regleras det i kollektivavtal eller medbestämmandeavtal. Som chef behöver man vara insatt i vad som gäller på arbetsplatsen, men ett utvecklingssamtal ska ske minst en gång om året.

Vad ska ingå i ett medarbetarsamtal?

Medarbetarsamtalet ska fokusera på din prestation och din utveckling. Du ska även få information och stöd för att kunna göra ett jobb som både du och din chef är nöjda med. Samtalet ska också vara ett tillfälle för dig att prata om saker du funderat på, undrar över eller vill förbättra.

Kan man tacka nej till medarbetarsamtal?

Vissa avtal ger medarbetaren rätt att tacka nej till ett utvecklingssamtal men däremot måste denne gå på möte med chefen om situationen kräver detta. Hur som helst bör medarbetarna alltid uppmuntras att medverka, eftersom det är ett ypperligt tillfälle att säga sin åsikt och veta hur man kan gå vidare.

Är arbetsgivaren skyldig att ha medarbetarsamtal?

Är det obligatoriskt med medarbetarsamtal?

Medarbetarsamtal är obligatoriskt för chef och medarbetare och chefen ansvarar för att de genomförs.

Hur förbereder man sig för medarbetarsamtal?

De bästa tipsen inför medarbetarsamtalet

  1. Se till så att chefen har gett dig tydlig information om mötets syfte och mål innan själva mötet.
  2. När du vet syfte och mål är det bra om du tar dig tid innan mötet för att tänka igenom de punkter du vill ta upp.
  3. Titta på vilka mål du har uppnått och vilka du har kvar att nå.

Är det obligatoriskt att gå på medarbetarsamtal?

Vill inte ha medarbetarsamtal?

Att gå på medarbetarsamtal är obligatoriskt och ska ske på arbetstid. Man kan inte vägra. Om du inte vill svara på de frågor som ställs eller inte har något att säga till din chef som håller i medarbetarsamtalet, så behöver du inte göra det.

Måste man ha arbetsplatsträffar?

Arbetsgivaren ska regelbundet ordna arbetsplatsträffar, APT. En del har APT varje månad, andra lite glesare än så. Arbetsplatsträffen kan äga rum på arbetsplatsen eller en annan plats om det passar bättre.

Hur kan jag utveckla mitt medarbetarskap?

Utveckla medarbetarskapet – tre framgångsfaktorer

  1. Tydliggöra sin roll och kunna skilja på roll och person.
  2. Förstå den organisation man arbetar i, dess sammanhang och mål.
  3. Kunna kommunicera sakligt och i rätt forum.
  4. Ha kunskaper om hur arbetsgrupper utvecklas och hur man kan bidra till konstruktivt samspel i sin egen grupp.

Share this post