Allmänning

Vad ar en atom ak 7?

Vad är en atom åk 7?

Ämnen (materia) är uppbyggd av atomer. I atomens kärna finns positiva protoner (+) och neutroner som saknar laddning. Runt kärnan rör sig negativt laddade elektroner (-). Atomens ordningstal = antalet protoner.

Vad finns det för olika kemiska föreningar?

Jonföreningar och molekylföreningar är båda två typer av kemiska föreningar. Går man vidare ännu längre så är även molekylföreningar ett samlingsnamn som innehåller olika typer av molekyler, t. ex. molekyler med två likadana grundämnen och molekyler med två olika grundämnen som sitter ihop.

Vad menas med Reaktionshastighet kemi?

Reaktionshastighet är hastigheten med vilken en molekyl förbrukas eller bildas genom en viss kemisk reaktion. Reaktionshastigheten mäts oftast i mol·dm-3.s-1 eller Ms-1.

Vad är en kemisk förening åk 7?

En kemisk förening är ett ämne som består av två eller flera olika grundämnen som är kemiskt bundna till varandra i bestämda massproportioner. Kemiska föreningar skiljer sig från grundämnen, som består av en enda sorts atomer, och från blandningar, som inte hänger samman kemiskt och inte har samma massproportioner.

Vad är periodiska systemet åk 7?

Vissa ämnen är grundämnen och de finns ordnade i periodiska systemet. Varje grundämne är uppbyggt av ett slags atomer. Flera atomer kan ingå i molekyler och bildar i olika kombinationer kemiska föreningar. Atomerna är uppbyggda av en kärna med protoner och neutroner och med elektroner utanför denna.

Vad kallas bindningen i en Molekylförening?

Molekylbindning kallas också kovalent bindning eller elektronparbindning. Vid molekylbindning delar atomen på en eller flera elektroner för att uppnå ädelgasstruktur. Hos grundämnen som har gasform vid rumstemperatur är det vanligt att dela på elektroner till exempel syre, kväve, väte, fluor och klor.

Vad är en atom enkel förklaring?

En atom består av en atomkärna, som innehåller protoner och neutroner. Protonerna ger kärnan en positiv laddning. Runt atomkärnan kretsar negativt laddade elektroner. Ett grundämne är ett ämne som bara innehåller ett slags atomer.

Vad är en atom?

En atom (av grekiska: ἄτομος, átomos, ”odelbar”) är den minsta enheten av ett grundämne som definierar dess kemiska egenskaper. Namnet skapades i den antika atomteorin och avsåg då de minsta enheter som tillsammans med tomrum bildade universum. Preciseringen till kemins grundämnen gjordes på 1800-talet.

Vad grupper och perioder har för betydelse då det gäller grundämnenas egenskaper?

De lodräta raderna (kolumnerna) i periodiska systemet kallas för grupper och de vågräta raderna kallas för perioder. Det finns 18 grupper och sju perioder. Ämnena i en grupp har oftast liknande egenskaper. Det beror på att de har samma antal valenselektroner, alltså elektroner i det yttersta elektronskalet.

Vad är skillnaden på en jonförening och en molekylförening?

En jonförening ( = ett salt) är uppbyggt av positivt och negativt laddade partiklar, som kallas joner. Molekylföreningar är uppbyggda av oladdade ppartiklar, som kallas molekyler.

Share this post