Rekommendationer

Har Vagglos vingar?

Har Vägglös vingar?

Den vuxna vägglusens längd är ungefär 4–5 mm, men den kan bli upp till 10 mm lång. Vägglusen har ett par vingar som dock är rudimentära, och insekten kan inte flyga. Generellt sett har vägglusen platt kropp, men den blir rundare i formen efter att den sugit blod.

Hur vanligt är vägglöss i Sverige?

Vägglöss är numera ett vanligt förekommande problem i Sverige. Från att för tio år sedan inte sanera vägglöss alls har Anticimex saneringar ökat med mellan 5 och 20 procent varje år under den senaste femårsperioden. Men nu är alltså trenden bruten.

Var finns vägglöss?

I brist på föda kan vägglöss gå i dvala i upp till ett år. Då är den inte tjockare än ett kreditkort och mycket svår att upptäcka. Vägglusen gömmer sig gärna i bland sängbottnar och andra möbler. Andra ställen den kan finnas på är bakom golvlister och lösa tapeter eller i förvaringsaskar och böcker.

Vilken färg har vägglöss?

Under coronapandemin ser skadedjuren visserligen ut att ha minskat, men vägglusen verkar trots allt ha kommit till Sverige för att stanna. Så här undviker du vägglöss. Vägglusen är färglös när den är tom men blir rödbrun när den har sugit blod.

Hur kan jag upptäcka vägglöss?

Man kan upptäcka vägglössen genom att hitta blodfläckar i sängen, som efter en mygga, säger Joakim Olsson, regionchef på Anticimex i Mälardalen.

Vad är vägglössens bett?

Bett: vägglössens bett liknar myggbett till utseendet och kan variera i storlek från stort till att inte synas alls hos vissa. Många märken inte betten och får inte ens synliga bett som kliar. Första gången man blir biten av vägglöss kan det ta 1-2 veckor innan man får en reaktion.

Hur många meter kan vägglöss krypa mellan lägenheter?

Vägglöss kan krypa cirka 30 meter av egen maskin, det gör att vägglöss kan sprida sig själva mellan lägenheter i flerbostadshus. Det vanligaste är dock att vägglusen liftar med oss människor till en ny plats, exempelvis via:

Varför är vägglöss skygga?

Det är ytterst ovanligt att vägglöss “smittar” mellan människor. Vägglöss är skygga och kommer generellt endast fram när de ska äta. Dock kan de gömma sig i klädesplagg, skor, böcker mm. som finns nära sängen. Därmed kan vägglössen följa med människor till nya platser även om de inte befinner sig direkt på hud eller hår.

Share this post