Blogga

Vilka typer av fall skall lagen i BBR i forsta hand skydda mot?

Vilka typer av fall skall lagen i BBR i första hand skydda mot?

Tekniska egenskapskrav i BBR

  • säkerhet i händelse av brand,
  • skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö,
  • säkerhet vid användning,
  • skydd mot buller,
  • energihushållning och värmeisolering,
  • lämplighet för det avsedda ändamålet,
  • tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga och.

Vad heter de regler som användes innan BBR kom till?

Boverket, dess föregångare Byggnadsstyrelsen och Planverket har gett ut många regler under åren. Reglerna har haft olika benämningar: föreskrifter, allmänna råd, anvisningar och råd.

Vilken version av BBR gäller?

BBR ändrades den 1 september 2020 genom BFS 2020:4 (BBR 29). Du kan läsa om ändringarna i ”Relaterad information”. I illustrationen av BBR anges heldragna och streckade pilar för de olika utgåvorna av BBR. Pilarna anger under vilken tidsperiod respektive utgåva kan eller kunde tillämpas.

Hur hänvisar man till BBR?

Vägledning till BBR finns på PBL kunskapsbanken. De finns digitalt och uppdateras vid behov. I vägledningen förklaras bland annat kopplingarna mellan plan- och bygglagen, plan- och byggförordningen och föreskrifter och allmänna råd i BBR.

I vilket kapitel finns information om energihushållning?

I BBR avsnitt 9 ställs ett övergripande krav på energihushållning som innebär att byggnader ska vara utformade så att energianvändningen begränsas genom låga värmeförluster, lågt kylbehov, effektiv värme- och kylanvändning och effektiv elanvändning.

Det ställs krav på utrymningsvägar, skydd mot uppkomst av brand, brandspridning inom en byggnad och mellan byggnader, bärförmåga vid brand samt anordningar för brandsläckning. Hygien, hälsa och miljö beskriver hur byggnaden ska utformas för att inte påverka människor negativt.

Vad händer i Programskedet?

Under programskedet fördjupas de utredningar och analyser som gjorts i förstudien. Verksamhetens behov och krav förtydligas i programhandlingar för projektet, där exempelvis grundläggande beslut fattas om byggnadens storlek, tekniska standard och utformning i stort.

Share this post