Populära

Vem uppfann PET flaskan?

Vem uppfann PET flaskan?

Det första konstgjorda plastmaterialet som kunde användas praktiskt uppfanns av den engelske kemisten och metallurgen Alexander Parkes i början av 1860-talet. Han kallade det för parkesin. Parkesin tillverkades genom att man behandlade bomull med salpetersyra och svavelsyra.

Hur har PET flaskan utvecklats under åren?

Den första plastflaskan för dryck användes först år 1970, tre år innan den första PET-flaskan tillverkades. Plastflaskor kan bestå av ett antal olika plastmaterial, bland annat HDPE, polypropen, polystyren och polyvinylklorid.

När uppfanns PET flaskan?

Det första plastiska materialet uppfanns på 1860-talet.

Var kommer PET-flaskor ifrån?

PET-flaska är en typ av plastflaska tillverkad av materialet polyetylentereftalat (PET) som används för läsk- och vattenförsäljning. PET-flaskor kan jämfört med aluminiumburkar formges relativt fritt, vilket många producenter av läskedrycker och mineralvatten utnyttjar som del i sin marknadsföring.

Varför ändrar PET-flaskor form i kyla?

När du sätter på korken och vattengasen sakta svalnar och går över i flytande vatten tar den inte lika stor plats längre och flaskan krymper. När flaskan hamnar i frysen fryser vattnet till is och tar ännu mindre plats och flaskan krymper ytterligare.

Vad har drivit fram utvecklingen av PET-flaskor?

Orsaken till dess popularitet är dels på grund av dess mekaniska egenskaper såsom stabilitet och hållbarhet men också för att det kan användas i mer kortlivade produkter som t. ex. vattenflaskor. PET (Polyetentereftalat) har länge varit det vanligaste plastmaterialet för tillverkning av olika sorters flaskor.

Var kommer PET ifrån?

Polyetentereftalat (PET), ibland även kallad polyetylentereftalat, är en delaromatisk polyester, av vilken man gör både syntetfiber och termoplast. PET framställs av etandiol (etylenglykol) och antingen tereftalsyra eller dimetyltereftalat.

Share this post