Rekommendationer

Hur behandlar man hjart och karlsjukdomar?

Hur behandlar man hjärt och kärlsjukdomar?

Behandling av hjärt- och kärlsjukdomar Beroende på vilken hjärt-kärlsjukdom som är aktuell oavsett om den är livsstilsbetingad eller ärftlig kan blodtryckssänkande läkemedel, antikoagulantia (blodförtunnande läkemedel) och kolesterolsänkande läkemedel vara till nytta.

Vad innebär kronisk hjärtsjukdom?

BAKGRUND. Kronisk hjärtsvikt är ett vanligt tillstånd, med tilltagande incidens och prevalens i högre åldrar. Orsaken står att finna i någon form av skada eller sjukdom i hjärtat. Frekvensen i befolkningen beräknas till cirka 2 % och hos personer över 80 år 10 %.

Hur minska man risken för hjärt kärlsjukdomar?

Goda matvanor

  • Välj nyckelhålsmärkta varor i butiken.
  • Välj fullkorn vad gäller pasta, bröd, mjöl och flingor.
  • Låt grönsaker, frukt, fisk och skaldjur dominera under veckan.
  • Byta hårda matfetter till oljor.
  • Byt feta mejerivaror till mindre feta.
  • Ät mindre mängd kött och chark.
  • Dra ner på socker och salt.

Kan man bota hjärt och kärlsjukdomar?

En av tio som avlider är drabbad av hjärtsvikt, som är mycket svårt att behandla och som det i dagsläget saknas botande behandling för. De som drabbas löper hög risk att dö i förtid och den brist på ork som kommer av att hjärtat inte mäktar med att pumpa runt syresatt blod i tillräcklig mängd påverkar livskvaliteten.

Hur många är drabbade av hjärtsjukdom i Sverige?

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige i dag och 2 miljoner är drabbade. Tack vare gåvor från svenska folket har forskningen räddat och förlängt tusentals liv. Den som drabbas av hjärtsjukdom idag lever i genomsnitt 12–15 år längre än för bara trettio år sedan. Information om hjärt-kärlsjukdom

Hur får du behandling med Hjärtklaffssjukdomar?

Du får alltid behandling med läkemedelom du har hjärtsvikt. Ibland behöver du även få behandling för någon annan hjärtsjukdom som har orsakat hjärtsvikten. För en del kan till exempel en hjärtklaffsoperation förbättra hjärtats pumpfunktion. Läs mer om hjärtklaffsoperation i texten Hjärtklaffssjukdomar

Vad är den vanligaste formen av hjärtsvikt?

Den vanligaste formen kallas systolisk dysfunktion eller HFrEF och HFmrEF. Det är då framför allt är den sammandragande så kallade systoliska pumpförmågan som är försvagad. En annan form av hjärtsvikt kallas diastolisk svikt eller HFpEF. Då har du kvar den systoliska pumpförmågan men har symtom och förhöjda NTproBNP-värden.

Hur gör du för att må bättre trots hjärtsvikt?

Du kan göra följande för att må bättre trots sjukdomen om du redan har hjärtsvikt: Ta dina läkemedel regelbundet och i rätt dos. Gå på regelbundna besök hos läkare eller sjuksköterska som är specialiserad på hjärtsvikt. Rör på dig regelbundet.

Sov tillräckligt. God sömn har betydelse för hjärthälsan, och de som sover för lite har högre risk av att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Kontrollera blodtryck, blodfetter och kolesterol.

Share this post