Frågor

Hur bestams Arbetbarheten i styv betong?

Hur bestäms Arbetbarheten i styv betong?

Hur bestäms arbetbarheten i styv betong? Görs inte riktigt utan man mäter konsistensen. Man använder vebe-tal för styv betong. Mäts med en vebe-mätare.

Vad är Anläggningscement?

Anläggningscement är ett Typ CEM I Portlandscement som tillverkas i Degerhamn och Slite. Det är anpassat för att användas i medelgrova till grova konstruktioner med krav på cement med moderat värmeutveckling.

Vad menas med högpresterande betong?

Högpresterande betong är en betong som jämfört med betong tillverkad enligt konventionella metoder och material har förbättrade egenskaper i ett eller flera avseenden. Förbättringarna kan gälla betongmassans egenskaper, betongens mekaniska egenskaper eller beständighet.

Hur kan värmeutvecklingen minskas vid gjutning av grova konstruktioner?

Hur kan man minska värmeutvecklingen i betong vid gjutning av grova konstruktioner? Genom att använda cement med låg reaktionshastighet, lägsta möjliga cementhalt och låg utgångstemperatur på betongblandningen. Man kan även gjuta in kylslingor för att kyla betongen.

Vad händer vid betongens hårdnande?

Beskriv principiellt vad som händer vid betongens hårdnande. När delmaterialen blandas sker kemiska reaktioner mellan cement och vatten, s.k. hydratation. Först fas 1, betongen tillstyvnar lite men betongen kan fortfarande lätt formas och bearbetas, sen fas 2. Förändringar i egenskaperna sker mycket snabbt.

Vad betyder begreppet hydraulisk i samband med cement?

Vad innebär begreppet hydraulisk i samband med cement? Innebär att cement hårdnar genom reaktion med vatten till en produkt som är beständig mot vatten.

Hur påverkas betongens egenskaper av Fuktförhållandena vid härdningen?

Hur påverkas betongens egenskaper av fuktförhållandena vid härdningen? Hydratationen uppstannar nästan helt vid RF < 80 % i betongen. Om hydratationen försvåras, pga fuktförhållandena, blir hållfastheten lägre samtidigt som permeabiliteten ökar. Detta medför försämrad beständighet.

Vad kan Vattenseparation leda till?

Vad är vattenseparation och hur uppkommer det i betong? Vattenseparation uppstår om den totala mängden finmaterial (cement och filler) är så liten att betongen inte förmår hålla kvar allt blandningsvatten. Då avskiljs vatten ur cementpastan och anrikas dels vid ytan och dels udner grövre stenar och armering.

Share this post