Ny

Varfor far man kondylom?

Varför får man kondylom?

Kondylom är en sexuellt överförd infektion som kan ge vårtor i underlivet. Det är en väldigt vanlig infektion som lätt smittar vid sex. Vårtorna kan klia och svida, men är inte farliga och de försvinner oftast av sig själv.

Måste man säga att man har kondylom?

Annars måste du berätta för den eller dem du har sex med att du kanske har sjukdomen. Och ni måste använda kondom eller femidom om ni ska ha samlag, och kondom eller slickslapp om ni har munsex. Du måste berätta hur du tror att du fick sjukdomen och om du kan ha spridit den vidare till andra.

Hur länge kan man ha kondylom utan att veta?

Inkubationstiden, det vill säga tiden mellan smitta och symtom, är omkring två till tre månader. Utseendet på kondylom kan variera. Ofta är det rodnade eller hudfärgade små, flikiga förändringar, som liknar vanliga vårtor. Om kondylomen är platta, kan de vara svåra att se utan särskild undersökning.

Kan man testa för kondylom?

Om du vill undersöka dig kan du kontakta en barnmorskemottagning, en ungdomsmottagning, en mottagning för sexuell hälsa, en venereologisk mottagning eller en vårdcentral. För att undersöka om du har kondylom brukar vårdpersonalen titta på dina vårtor och bedöma om det är kondylom som orsakat dem.

Kondylom orsakas av virus som tillhör gruppen humant papillomvirus, HPV. Det finns flera olika typer av sådana virus. De virus som orsakar kondylom liknar de typer som orsakar vårtor på fötter, händer och andra ställen på kroppen. Det är mycket vanligt med HPV-infektioner i underlivet.

Varför får vissa cellförändringar?

Cellförändringar i livmoderhalsen beror oftast på en infektion orsakad av humant papillomvirus, HPV. Det är vanligt att cellförändringar läker av sig själv. Men vissa typer av cellförändringar behöver du få behandling för eftersom de annars kan utvecklas till cancer.

När får man livmoderhalscancer?

Cancer i livmoderhalsen innebär att det har bildats en cancertumör i den nedre delen av livmodern. Det beror ofta på ett virus. De flesta som får livmoderhalscancer är 30-40 år eller över 70 år. Det går oftast att få behandling som tar bort sjukdomen.

Hur vet man om man har HPV i munnen?

HPV ger inga symtom i munnen, så det är svårt att upptäcka och idag undersöker tandläkare sällan om patienten bär på viruset. Dessutom finns ingen behandling, konstaterar Kerstin Rosenquist. Cancerpatienter med högrisk HPV drabbas oftare av återfall i sjukdomen. Däremot är deras dödlighet totalt sätt lägre.

Share this post