Rekommendationer

Varfor gors bas-test?

Varför görs bas-test?

BAS-test betyder Blodgruppering och AntikroppsScreening och Säkerhetskontroll. Det innebär kontroll av patientens blodgrupp, undersökning av eventuell förekomst av irreguljära (”oväntade”) erytrocytantikroppar och kontroll mot tidigare registrerade uppgifter inför blodtransfusion.

Får undersköterska ta bas-test?

Venprover bör tas av sjuksköterska. I de fall då personal med reell kompetens efter delegering vill utföra uppgiften skall sjuksköterska alltid finnas på enheten i samband med att proverna tas. BAS –test och blodgruppering skall alltid utföras av sjuksköterska.

Vem får enligt Sosfs 2009 29 ta Venprover för Blodgruppering och bas-test mg-test?

Om förenlighetsprövning behövs inför en transfusion till ett barn under fyra månaders ålder, får blodgruppsbestämning och förenlighetsprövning utföras på samma blodprov.

Kan blodgrupp 0 ta emot blod från 0?

Blodgrupp 0 kan bara ta emot blod från 0. Till detta kommer Rh systemet vilket gör gällande att den som är Rh positiv bara kan ge blod till Rh positiv medan den som är Rh negativ kan ge blod både till Rh positiv och till Rh negativ.

Kan blodgrupp 0 ge blod till samtliga blodgrupper?

Blodgrupp 0 kan ge blod till samtliga blodgrupper. Blodgrupp 0 kan bara ta emot blod från 0. Till detta kommer Rh systemet vilket gör gällande att den som är Rh positiv bara kan ge blod till Rh positiv medan den som är Rh negativ kan ge blod både till Rh positiv och till Rh negativ.

Vad är blodgrupperna AB och B?

Blodgrupperna AB och B är ganska ovanliga. I många länder används bokstaven O i stället för siffran noll. O står för det tyska ordet ohne, som betyder utan. Proteiner på blodkroppens yta bestämmer vilken blodgrupp du har. Det som skiljer de olika blodgrupperna åt är små proteiner som kallas antigener.

Varför är AB blodgruppen känd som universella givare?

AB blodgruppen är känd som universella mottagare vilket är raka motsatsen till blodgruppen 0 som är känd som universella givare. Det är alltså inte så dumt att ha blodtyp AB då detta innebär att man kan få blodtransfusioner från i stort sett vilken annan blodgrupp som helst.

Share this post