Rekommendationer

Vad betyder star begreppet ordet demens for?

Vad betyder står begreppet ordet demens för?

Ordet demens härstammar från latinets demens och bety- der ”utan själ”. Demens är ett samlingsnamn och en diagnos för en rad symtom som orsakas av hjärnskador (Svenskt demenscentrum). Typiska tecken på demens- sjukdom är att minnet och den intellektuella förmågan hos den drabbade gradvis och stadigvarande försämras.

Vilken är den vanligaste formen av demenssjukdom?

Olika orsaker Den klart vanligaste demenssjukdomen i Sverige är Alzheimers sjukdom som står för 60–70 procent av samtliga fall. Sjukdomen gör att hjärnceller gradvis förtvinar och dör. Symptomen kommer ofta smygande och efterhand försämras även kroppsliga funktioner.

Vad hade du önskat att anhöriga fått stöd med i en perfekt värld?

VAD ÖNSKAR DE ANHÖRIGA? Många av de anhöriga är nöjda med det stöd de erhåller av vården och omsorgen. Flera av de anhöriga har lämnat positiva kommenta- rer om det stöd de och deras närstående har fått och ett flertal verk- samheter och personal har lyfts fram.

Hur kan samhället och vården förberedas för en ökning av personer med demens?

Det kan till exempel ske genom regelbundna gemensamma träffar om vården och omsorgen för dessa personer. Centralt för olika stödinsatser inom vården och omsorgen vid demenssjuk- dom är att de ges utifrån ett personcentrerat förhållningssätt samt att de er- bjuds i en god psykosocial miljö med fokus på individen.

Har närstående en lagstadgad skyldighet att ge vård till anhöriga?

Vem av flera anhöriga är skyldig att ta på sig vården? Svar: En anhörig kan vara en nära släkting, barn/förälder, en god vän, en granne, en person som den äldre själv står nära. Det finns ingen lagstadgad skyldighet för någon anhörig att vårda en närstående.

Vilka svårigheter kan den anhörige uppleva?

Det upplevs som en förlust av en närstående och det är inte ovanligt med svårigheter att uttrycka sin sorg och behovet av stöd är stort. Anhöriga behöver utbildning som ska hjälpa att öka deras förståelse kring faktorer som kan vara påfrestande, till exempel den närståendes beteende när denne har en demensdiagnos.

Vad har en dement person för rättigheter?

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS är en rättighetslag och innebär ett särskild stöd för personer med omfattande och varaktiga funktionshinder. LSS kompletterar andra lagar. Om du har rätt till insatser enligt LSS kan du samtidigt också ha rätt till bistånd enligt Socialtjänstlagen.

Share this post