Blogga

Vilken kost ar bra for tanderna?

Vilken kost är bra för tänderna?

Den kost som är bra för tänderna är den mat och dryck som innehåller så lite socker och syra som möjligt. Det är bakterier i munnen som omvandlar sockret till syra när vi äter sockrad mat och dricker söta drycker. När tänderna utsätts för mer syror än de tål kan vi få hål i tänderna och frätskadorpå tänderna.

Vad är den innersta delen av tanden?

Den innersta delen av tanden kallas pulpan eller tandnerven. Den är uppbyggd av bindväv, som innehåller blodkärl och nerver. En tandrot sitter fast i käkbenet och har kanaler som består av så kallad pulpa. Pulpan innehåller nerver och blodkärl.

Vad är tändernas namn?

Tändernas namn. Tandläkaren skiljer på incisiver, caniner, premolarer och molarer. Framtänderna kallas incisiver. Hit räknas de fyra tänderna i mitten på överkäken och på underkäken. Du har alltså åtta framtänder. Hörntänderna, de där spetsiga tänderna som kommer näst efter framtänderna, kallas för caniner.

Varför mörknar tänderna och blir gulare?

Med stigande ålder mörknar tänderna och blir gulare. Det normala åldrandet påverkar munnen på många sätt. Emaljytan på tänderna blir hårdare, mindre elastisk och därmed skörare. Kombinationen av sköra tänder och stora fyllningar ökar risken för att tänderna skall gå sönder.

Hur påverkar det att tänderna blir gulare?

Tanden blir även mindre elastisk och om det finns stora fyllningar, ökar risken för att tänderna går sönder. Med stigande ålder mörknar tänderna och blir gulare. Det normala åldrandet påverkar munnen på många sätt. Emaljytan på tänderna blir hårdare, mindre elastisk och därmed skörare.

Varför får du en frätskada på tänderna?

Om du får en frätskada på tänderna syns det på att tandytan har slitits ned. Det är sura ämnen som orsakar frätskadan, inte socker. Dina kostvanor eller medicinska problem kan ge ökad risk för frätskador. Frätskador på tänderna blir allt vanligare, särskilt bland barn och ungdomar.

Hur ofta bör du borsta tänderna?

Det är också bra om du använder en mjuk tandborste och en tandkräm som inte innehåller så mycket slipmedel. Du bör inte borsta tänderna mer än två gånger per dag. Undvik att dricka surt t.ex apelsinjuice innan du borstar tänderna. Tänderna stärkas med produkter som innehåller fluor.

Vad är tändernas rötter?

Tändernas rötter varierar i form, utseende (morfologi) och antal i förhållande till de enskilda tänderna. Fram- och hörntänderna har 1 rot. De små kindtänderna (premolarerna) kan ha 1-2 rötter. De stora kindtänderna (molarerna) kan ha 2-3 rötter, och i sällsynta fall 4.

Vad beror tandvärken på?

Tandvärk är ett tecken på att en eller flera tänder har skadats av någon anledning. Att det gör ont beror på att nerven i en tand blivit inflammerad eller infekterad. Hål i tänderna, karies, är en vanlig orsak till att du får tandvärk. Du kan läsa mer om orsakerna till tandvärk i kapitlet Vad beror tandvärken på.

Hur skyddar du tandnerven bättre än en frisk tand?

En tand som har en lagning skyddar ibland tandnerven sämre än en frisk tand. Både den försämrade isoleringen och själva borrningen kan orsaka ilningar eller tandvärk. Har du djupa lagningar kan tandnerven också påverkas av en otät fyllning. Tanden kan ila, värka och bli öm när du rör den om fyllningen lossnar eller sitter löst.

Share this post