Populära

Vad ar varmebalans?

Vad är värmebalans?

Värmebalansen beräknas genom att addera energikällorna och subtrahera energiförlusterna innanför klimatskalet. Skillnaden som fås är den värmeenergi som behöver tillföras genom fjärrvärme eller med oljepannan för att bibehålla ett behagligt inomhusklimat.

Vad är passiv värme?

Vad menas med ett passivhus? Namnet ”passivhus” kommer från att byggnaden utnyttjar de så kallade passiva energikällorna till uppvärmning. Till dessa källor räknas solenergi som kommer in genom fönster eller balkongdörrar, värme som alstras av de boende och värme som alstras av hushållsapparater.

Vad är Varaktighetsdiagram?

Ett varaktighetsdiagram beskriver under hur lång tid en kanal har varit över eller under ett visst värde. Jämför gärna med histogram. I varaktighetsdiagrammet visas värdena sorterade från det högsta till det lägsta.

Vad menas med passiv solenergi?

Passiv solvärme är när den infallande solstrålningen direkt värmer upp byggnaden. Det vill säga den instrålade energin från dagen lagras i golv och väggar och hjälper till att värma upp huset på natten utan särskilda tekniska hjälpmedel. Termisk solvärme är den tekniska termen det som här kommer kallas solvärme.

Vad är ett passivhus?

Ett passivhus är en byggnad där man har minskat värmeförlusterna så mycket att inga radiatorer eller golv- värme behövs. De kallaste dagarna räcker det med en lätt förvärmning av friskluften för att hålla huset varmt. Detta görs genom ett litet värmeelement, stort som en hårtork, och kan ske med varmvatten eller el.

Kan fiskar svettas?

Endoterma djur kan istället reglera sin temperatur genom inre medel och är mindre beroende av omgivningen för att hålla en viss kroppstemperatur. Däggdjur och fåglar är exempel på endoterma djur medan till exempel fiskar, groddjur och ödlor är ektoterma djur.

Share this post