Frågor

Hur barnkonventionen kom till?

Hur barnkonventionen kom till?

Barnkonventionen i skolan. Barnkonventionens syfte är att garantera alla barn deras mänskliga rättigheter. FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den ofta kallas, antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989. Sverige ratificerade barnkonventionen utan reservationer 1990.

Hur var det innan barnkonventionen?

Barnkonventionen innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Redan innan barnkonventionen skrevs fanns flera dokument och konventioner kring mänskliga och medborgerliga rättigheter. Men på 70-talet framkom att barn var en av de grupper som var i behov av ett starkare skydd.

Vem kom på barnkonventionen?

Universell definition av vilka rättigheter barn har. Barnkonventionen, formellt Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter, är en traktat som antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989 och utgör en del av folkrätten. 196 länder har ratificerat konventionen.

När startade UNICEF och vad står förkortningen för och vad var målet?

Unicef, en förkortning av engelskspråkiga United Nations Children’s Fund (UNICEF), ursprungligen United Nations International Children Emergency Fund, eller FN:s barnfond är ett organ inom Förenta nationerna, grundat 11 december 1946.

Vad har UNICEF åstadkommit?

Vårt arbete ger resultat Allt fler flickor får gå i skolan. Barnsoldater befrias. Familjer återförenas efter katastrofer. Det går att förändra barns liv och vi vet hur man gör.

Vad har UNICEF för mål?

Det viktigaste och övergripande målet är att få slut på fattigdom och hunger. Målen är universella och ska gälla för alla länder – inte bara de fattiga. Målen gäller alla människor då alla har samma rättigheter – ”nobody will be left behind”

När kom UNICEF till Sverige?

1954. UNICEF Sverige grundas. Komikern och filmstjärnan Danny Kaye blir den första UNICEF-ambassadören.

Vad har UNICEF uppnått?

Kraftigt minska alla former av våld och våldsrelaterade dödsfall. Stoppa övergrepp, exploatering, människohandel och alla former av våld och tortyr mot barn. Främja rättssäkerheten på nationell och internationell nivå samt säkerställa lika tillgång till rättvisa för alla.

Share this post