Trendig

Varfor salt i broddeg?

Varför salt i bröddeg?

Jan Hedh skriver att salt förbättrar smaken, ger degen bra elasticitet och hjälper till att hålla degen fuktig och lugnar ner jäsningen. Vidare att salt som tillsätts i slutet gör degen mer elastisk och inkråmet och skorpan vitare.

Vilken mat innehåller konserveringsmedel?

En tredjedel av alla äggallergiker reagerar mot lysozym som tillverkas av ägg (E1105). Konserveringsmedel E250 (natriumnitrit) tillsätts i charkuterivaror och färdiglagade portioner (Findus, Dafgård, Felix, Billys). Det är ett omdiskuterat ämne där djurförsök har visat att natriumnitrit ökar risken för cancer.

Hur mycket salt per liter Degvätska?

Du bör alltid hålla reda på hur mycket mjöl (i gram) som du haft i degen, för att veta hur mycket salt som behövs. Om man räknar mjölet här så är det 35 + 120 + 50 (jag brukar räkna med att hälften av surdegen består av mjöl) + 1050 = 1255 g mjöl. Regeln brukar vara att man har 20–25 g salt per kilo mjöl.

Hur reagerar salt med jäst?

Socker och salt förstör jästen när man blandar de direkt. Socker och salt drar ut vätskan ur jästen, förstör celler och sen dör de. Det går bra att löser upp jästen i vatten med lite socker eller mjöl i, så har de ”mat” och förökar sig.

Vad gör socker i degen?

Vid jäsningen förbrukar jästen socker och producerar koldioxid och alkohol i degen. En del av stärkelsen i mjölet omvandlas vid degberedningen av mjölets enzymer till maltsocker. Man behöver alltså inte tillsätta socker i degen för att få den att jäsa.

Vilket bröd innehåller mest socker?

Värst var Carlssons Fyrkant, en limpa från Skogaholm – den innehåller hela 13 procent socker. Sveriges mest sålda bröd, Pågen Lingongrova, är något mindre sötat men ligger ändå på 9 procent. Välkända Skogaholmslimpan har 9,5 procent socker och Pågen Hönökaka 11 procent.

Share this post