Frågor

Far man elda lov?

Får man elda löv?

Saker du inte får elda Löv, gräs och annat fint material. De går att kompostera i stället och om de bränns blir det för mycket rök och risk för spridning genom flygande gnistor. Det är också förbjudet att elda sopor, plast och miljöfarliga saker som tryckimpregnerat virke och spilloljor.

Vad är tillåtet att elda?

Men vad är egentligen okej att elda? – I klartext kan man säga att det är okej att elda trädgårdsavfall som exempelvis kvistar, ris och grenar. Men det är inte tillåtet att elda annat avfall som till exempel hushållsavfall, plast, gummi, träpallar, målat eller impregnerat virke, spånskivor med mera.

Får man elda gräs?

Vinden kan lätt sprida branden snabbt, vilket kan leda till oönskad spridning och att byggnader brinner upp. Elda aldrig i gräs om det råder eldningsförbud!

När är det tillåtet att elda?

Trivseleldning endast tillåten mellan den 1 oktober till den 31 mars. Öppna spisar, braskaminer, kakelugnar och liknande får endast användas för så kallad trivseleldning, vilket innebär att man inte eldar med huvudsyftet att värma bostaden. Trivseleldning får endast ske mellan den 1 oktober till och med den 31 mars.

Får man elda målade brädor?

Du får inte elda med hushållsavfall, mjölkkartonger, plast, målat eller impregnerat virke, spånskivor och dylikt! Det är stor risk för dålig förbränning och att det bildas eller frigörs andra hälsofarliga ämnen, t ex dioxiner och giftiga metaller.

Varför ska man inte elda tryckimpregnerat?

Genom att låta elda upp tryckimpregnerat virke har O.G. orsakat att det i mark, luft eller vatten släppts ut arsenik, krom och koppar som typiskt sett eller i det enskilda fallet medför eller kan medföra en förorening som är skadlig för människors hälsa, djur eller växter i en omfattning som inte har ringa betydelse.

Varför ska man inte elda plast?

Proven från askan skickas för analys, och ett vanligt analysresultat efter en brasa där det exempelvis eldats hushållsavfall, impregnerat eller målat virke, isolering, plast eller annat emballage-material kan innehålla ämnen som dioxin, PCB och tungmetaller som exempelvis arsenik, koppar, krom, bly med mera.

När eldar man gräs?

Var observant på vädret när du ska elda gräs. Risken för gräsbrand är störst på eftermiddagen, när solen har torkat upp det fuktiga nattgräset. Vinden påverkar också hur branden sprider sig. På bara några minuter kan vädret och vinden ändra sig så att branden sprider sig så fort att du omöjligt hinner släcka den.

Får jag elda på min tomt?

Är det farligt att elda papper?

Vid eldning riskerar du att sprida hälso- och miljöfarliga ämnen och att energin i avfallet går förlorad. Det är förbjudet för både företag och privatpersoner att elda avfall på egen hand. Även till exempel rent trä, kartong och papper räknas som avfall och får inte eldas.

Får man elda på sin gård?

Share this post