Allmänning

Varfor luktar det klor i badhuset?

Varför luktar det klor i badhuset?

När kloret doseras i simbassängen är det fritt klor, efterhand som kloret verkar och ”äter upp” all smuts i bassängen övergår det från fritt klor till bundet klor. Det är det bundna kloret som står för den kända ”klorlukten” och det är också det som kan göra att ögonen blir röda och irriterande.

Varför luktar jag klor?

Duschar du inte innan badet äter kloret upp smutsen du har på kroppen och i håret det är då du börjar lukta klor. Duscha utan badkläder – annars fastnar smutsen i badkläderna som du sedan tar med dig ner i vattnet.

Varför luktar vattnet klor?

Om ditt vatten luktar klor kan det bero på förhöjda halter av ammonium och humus, även vid normal klorhalt. Gränsvärdet ”tjänligt med anmärkning” för klorhalt hos användare är 0,40 mg/l.

Varför måste bassängerna innehålla klor? Klor tillsätts för att få bort föroreningar i vattnet. Kloret är helt doftfritt tills det kommer i kontakt med smuts.

Måste man duscha efter man badat?

Men det finns sätt att skydda sig. – Att man duschar efter att man har badat. Att man inte badar för länge och kanske smörjer in sig med någon lämplig salva, säger Per-Erik Persson.

Varför luktar det klor?

Klor är en reaktiv gas med stickande lukt I rumstemperatur är klor en gas med stickande lukt. Lukten är ingen bra varningssignal, eftersom gasen kan vara skadlig även när koncentrationen är så låg att ingen lukt kan förnimmas. Klor är tyngre än luft.

Varför ska man duscha efter bad?

Lagom till sommarlovet börjar säsongen för badklåda som orsakas av en parasit. Djuren finns i grunt vatten i badsjöar och drabbar badande med svår klåda och ibland också infektioner som följd. Men det är lätt att skydda sig.

Måste man tvätta håret efter bad?

Man bör aldrig tvätta håret så ofta som varje dag med schampo då de starka rengörande ingredienserna i schampo torkar ut håret och vår känsliga hårbotten om det används för ofta. Saltvatten (och även klor) torkar dock också ut håret så det är viktigt att skölja håret efter att man badat.

Vad händer om man luktar på klor?

Klorgas irriterar och kan vara livsfarlig Vid omfattande kontakt uppträder också en tryckande och brännande känsla i bröstet samt kräkning. De lungskador som uppkommer kan inom två dygn utvecklas till lungödem. Kontakt med klor i mycket höga koncentrationer kan leda till döden redan efter några djupa inandningar.

Share this post